De wereld op zijn kop? Minder dan je denkt.

De twintigste eeuw kende drie grote “grieppandemiën”. De Spaanse, de Aziatische en de Hongkong. Wie van complottheoriën houdt kan vast wel iets bedenken, Azië en Spanje spelen immers ook nu weer een hoofdrol. Hoewel de Spaanse eigenlijk in de VS begon…

Niet alleen wie van complottheoriën houdt, maar ook wie van korte termijndenken houdt, ziet vanalles definitief veranderen. Maar is dat wel zo? Nee, de ervaring uit de vorige drie pandemiën leert ons dat de menselijke natuur niet zo snel wijzigt. We neigen vrij snel naar het “oude normaal”. Dit zal nu niet anders zijn. 

Natuurlijk zullen bepaalde tendensen die al aanwezig waren er versterkt uitkomen. We wilden al duurzamer leven. We wilden al meer kwaliteit dan kwantiteit. En het vliegen werd al in vraag gesteld. Dat zal er niet minder op geworden zijn. Maar dat is niet “het grote nieuwe normaal”. Die stromingen waren er al. 

En voor de welzijn op het werk, de facto de enige thematiek waar ik iets van af weet? Zal hier iets veranderen? Ja en nee. Als preventieadviseur zou ik inzetten op mobiliteit en werkplek onafhankelijk werken. 

Er is ontegensprekelijke een momentum voor wie het actief aangrijpt. Net wat ze bijvoorbeeld in Brussel doen door 40km fietspad in één zomer bij te creëren, en 100km woonerf. Voor wie passief blijft, zal het momentum overwaaien. Gelukkig willen we allen aan de goede kant van de geschiedenis staan. Niet?

Eindelijk mobiliteit dus. Het tijdperk van gezellig in de file staan kunnen we waarschijnlijk met een hogere kans op succes bespreekbaar maken. De meest conservatieve HR-afdelingen zullen op zijn minst openstaan voor een gesprek met ons, preventieadviseurs. Het functioneel kiezen van een juiste vervoersmodus wint op lange termijn. Cambio zal verder oprukken. De elektrische fiets en step, zullen dat ook. Minder verplaatsingen uitvoeren komt er nu nog eens bij als belangrijke piste.

En werkplek onafhankelijk werken wint ook. Thuiswerk zou ik het niet noemen. De tendens van co-working, werken op de trein of in een coffee corner ergens te lande komt terug. Die intermenselijke gezelligheid komt terug. Zonder masker en met knuffel. Je rugzak als kantoor rukt op. Richt dus niet al je pijlen op grote schermen bij de mensen thuis. Zet in op sterke mensen die mentaal om kunnen met flexibiliteit en vrijheid. Zet in op rugzakken en goede laptops. En dus ook op YouTube… hoe kun je overal ergonomisch werken? Perfect uit te leggen op YouTube. Gewoon gefilmd met je GSM, zonder veel poeha.

De kille benadering van het materiële welzijn op het werk verdwijnt. Een grotere auto is geen welzijn, en een nieuwe bureaustoel is dat ook al niet. Een vrijheid om je budget te besteden zoals je dat zelf wilt, en informatie over hoe je zelfs op een keukenstoel ergonomisch kunt werken, zijn dat wel. Dus ja, ook voor preventieadviseurs verandert er veel. De visie die we moeten hebben. Het durven inzetten op informatie in plaats van aankoop van materialen. Het durven verder kijken dan de klassieke werkplek en de klassieke inrichting. Het betuttelende paternalisme loslaten en mensen zelf laten hun werk inrichten…

Wie daar moeite mee heeft, krijgt van mij een knuffel. Zo rond 2022. 

Plaats een reactie