Wat als we automobilisten nu vragen om niet meer te botsen?

Stel je voor dat autoveiligheid zou worden gedaan als het hedendaagse welzijnsmanagement in bedrijven. Vergeet even alle toeters en bellen die aan je wagen zitten en beeld je in dat in de jaren 70 Volvo op dezelfde manier zou hebben gereageerd als sommige preventiemanagementsystemen dezer dagen. Stel je even voor dat Volvo vroeg om wat voorzichtiger te zijn.

 

Photo credit: Rax for Mbl

Laat ons even het gedachten-experiment houden waarbij we in de industrie een niet-botsen programma hebben. Voordat je mag autorijden, zal je een training moeten volgen die door een ervaren trainer wordt gegeven in een leslokaal. Zijn powerpoint zou bestaan uit een 50-tal slides waar telkens in staat niet-botsen. Op sommige van zijn slides zou ook staan dat mensen die veilig rijden, botsen minder. Er zouden statistieken in staan met de Looking Good Index waarin het aantal botsingen al jaren daalt en een tijdje gestagneerd is. Op het einde van de cursus moet je een testje doen en als je slaagt, hoera!, mag je het praktijk gedeelte doen om dan af te sluiten met een certificaat botsing-vrije medewerker. Een keer per jaar moet je een opfrissingscursus nemen, de niet-botsen voor gevorderden. Maar gelukkig is dat een blended-learning verhaal waarbij je achter je computer door diezelfde 50 slides klikt.

Aan de ingang van ons bedrijf staat een groot bord met de slogan ik rij veilig of ik rij niet. Op dat bord staat aangegeven hoeveel tijd er gepasseerd is zonder enige botsing en het laatste record van het aantal botsing-vrije dagen.

Alles gaat goed en we rijden met z’n allen vrolijk rond tot het moment dat er iemand een botsing heeft. Op dat moment doen we een safety stand-down waarbij een manager de procedure over niet-botsen nog eens trager en luider voorleest en zich luidop afvraagt welk deel van niet-botsen was er tijdens de training niet duidelijk? Managers gaan op zoek naar cultuurveranderingsprogramma’s waarbij je aan de hand van het reptielenbrein uitgelegd krijgt waarom je botst. En dat men, wanneer men een beetje voorzichtiger zou zijn, minder zou botsen.

En in de staart zit ‘m het venijn. Volvo vroeg niet dat mensen voorzichtiger zouden zijn en beter opletten. Neen, Volvo dacht anders over veiligheid: wat als we eens geen rekening meer houden met die onvoorspelbare waarschijnlijkheid? En toen ging Volvo er vanuit dat auto’s botsen. Want de meest belangrijke component in die wagen, is tegelijk ook het meest onvoorspelbare element: de mens. Volvo ging er niet van uit dat mensen de keuze maken om te botsen, Volvo startte met het idee dat mensen zullen botsen en als ze botsen, gaan we er alles aan doen opdat er genoeg capaciteit is om hen daar zo ongeschonden mogelijk uit te halen. En toen zag de drie-puntsgordel het licht, gevolgd door 1000’den andere veiligheidssystemen die nu in je wagen zitten.

 

4 thoughts on “Wat als we automobilisten nu vragen om niet meer te botsen?

 1. Ik stel voor dat we eens een omgekeerde training doen… waarbij gesteld wordt: “vanaf nu hoe je niet meer te proberen om niet te botsen. Wees maar lekker onvoorzichtig! Wie kan mij vijf dingen zeggen die je vanaf nu anders zult doen?”

  Like

  • Hi Jurgen, bedank voor je reactie! Ik zal de spits afbijten: niets. Ik zou hetzelfde rijden als ervoor. Maar doorvoor heb ik geen training nodig. Net zoals vele professionals die hun werk al jaren doen en daarvoor geen extra training nodig hebben omwille van “compliance”….

   Like

  • Goed plan Jurgen, ik heb weleens iets gelijkaardigs gedaan bij opleidingen rond ongevallenanalyse. Een brainstorm over wat je allemaal zou kunnen doen om zeker een bepaald ongeval te doen gebeuren. In dit geval “wat zou je kunnen doen om zeker te botsen”. Daar komen allerlei hilarische ideeën uit, maar uiteindelijk kom je wel tot een consensus over wat nu gezond verstand is of niet.

   Ken je overigens dat filmpje waarin jongeren rijexamen moeten afleggen en door de instructeur verplicht worden om te sms-en terwijl ze rijden, omdat ze die vaardigheid zogenaamd ook onder de knie moeten hebben?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s