“Jaarverslag? Dat ligt hier in de schuif.”

Jarenlang was het de vaste joke. Tijdens opleidingen, tijdens audits.

–        “Wat doet de FOD eigenlijk met al die jaarverslagen die wij hen opsturen?”
–        “Tja, eigenlijk doen ze daar niet echt iets mee, dat ligt daar in een schuif, stof te vergaren.”

Wel, dat is nu voorbij.

Echt.

Je mag nu namelijk het jaarverslag in je eigen schuif bewaren.

De FOD toont daarmee dat ze helemaal mee zijn in de trend om klanten zelf het werk te laten doen. Denk maar aan de banken, waar je nu je eigen betalingen uitvoert, of de zorgsector waar je nu je eigen persoonlijke assistentiebudget mag beheren.

Je moet het wel nog opmaken, dat jaarverslag. Volgens exact hetzelfde formulier, met nog helemaal dezelfde inhoud. Alleen… je hoeft het niet meer op te sturen, je moet het gewoon “ter beschikking houden van de arbeidsinspectie”.

Zoals alle wijzigingen in het voorbije jaar aan de Codex (inclusief de volledige herwerking van de Codex zelf, die ook al op kousenvoeten gebeurde), voelde ook nu de FOD zich niet echt geroepen om er duidelijk over te communiceren. Twee weken na de goedkeuring van het KB (7/2/2018), en niets in de news feed van de FOD te bespeuren. Een summiere vermelding in de handleiding voor de jaarverslagen, daar moeten we het mee doen (voor wie het niet gelooft: via deze link toegankelijk, lees er niet overheen, het staat al in de allereerste paragraaf). 

Nochtans moet dit toch wel heel wat archiefruimte bij hen vrijmaken. Of toch minstens serverruimte. Of beide. Al die jaarverslagen die niet meer bij de FOD in de schuif liggen, maar bij de preventieadviseurs zelf.

Althans, vanaf volgend jaar. Als iedereen het echt gaat weten.

Ik ben eigenlijk benieuwd hoeveel jaarverslagen ze dit jaar nog gaan ontvangen. En of ze die dan allemaal netjes gaan terugsturen met de vraag om die in de eigen schuif te bewaren?

Zullen we een gokje wagen? Ik denk dat er toch minstens 5.000 ondernemingen de FOD nog een jaarverslag gaan sturen.

Wie biedt meer?

9 thoughts on ““Jaarverslag? Dat ligt hier in de schuif.”

 1. Wat mij betreft een gemiste kans. Een echt webformulier en een kleine trendanalyse zou fijn zijn geweest. Ook een sectorvergelijking was fijn geweest. Op deze manier tonen ze bij mij alleen maar aan dat dit document enkel relevant is als er iets foutloopt, dus een paraplublaadje. Jammer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: “Jaarverslag? Dat ligt hier in de schuif.” — Preventiekronkels – Het Bureau

 3. Ben eens te laat geweest met jaarverslag omdat ik niet op tijd de nodige handtekeningen en gegevens kreeg. Ik belde naar de inspectie om uitstel. Ik kreeg meteen 2 maanden uitstel terwijl ik aangaf dat 2 weken voldoende was. Ze waren aangenaam verrast “dat ik tenminste het verslag WILDE indienen”, iets wat ze van veel andere firma’s niet konden zeggen. Wat ze me ook nog zegden: we kijken steeksproefsgewijs na of firma’s het indienen. Indien ingediend, lezen we het niet want onvoldoende personeel. Enkel bij hoogrisicobedrijven wel – hoewel die vaak al de Seveso-inspectie “op hun erf hebben wonen”. Tja…

  Geliked door 1 persoon

 4. Toevallig las ik dit berichtje, en alhoewel dit voor mij reeds een tijdje achter mij ligt toch een kleine reactie. (ik kan het blijkbaar nog niet laten)

  Ook in je eigen schuif leggen is niet het doel nog de bedoeling van het jaarverslag.
  Een jaarverslag is de neerslag van jullie werk en toont aan gans het bedrijf welke inspanningen gezamenlijk verricht werden.

  Kritiek op dit verslag was vooral de vele inlichtingen voor de zoveelste maal invullen zonder meerwaarde voor het bovengestelde doel. Dat het verslag niet verwerkt werd door de inspektie voor bijsturen van het beleid is misschien een gemiste kans, maar zeker een ONVOLDOENDE reden om de verplichting te laten vallen om het naar de inspectie op te sturen .
  Deze verplichting vormde toch een stok achter de deur, een motivatie voor de preventieadviseur bij eventuele tegenstand.
  Wordt het kind nu niet met het badwater weggegooid?.

  Geliked door 1 persoon

  • “Een jaarverslag is de neerslag van jullie werk en toont aan gans het bedrijf welke inspanningen gezamenlijk verricht werden.” Akkoord met het eerste deel, maar voor het tweede deel sluit ik me toch aan bij wat Jurgen hier al hoger aanhaalde: er zijn betere manieren dan dit verslag om binnen het bedrijf te communiceren over dezelfde informatie.

   Like

   • Inderdaad, mensen interesseren zich voor concrete, tastbare maatregelen en acties en niet voor een droog verslag dat spreekt van ernst- en frequentiegraad en formele psychosociale interventies van collectieve aard…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s