(don’t) keep the fire burning

LED’s help you

2015 werd uitgeroepen tot het jaar van het licht door de VN. Geen wonder dat LED-verlichting (Light-Emitting Diode) meer en meer ingeburgerd geraakte. Om nog over het besparingspotentieel (tot 70%) te zwijgen.

En toch … heeft de tl-lamp nog niet helemaal afgedaan. De tl-armaturen in het plafond zijn op veel plaatsen nog steeds belangrijke licht leveranciers. Tl is de afkorting van het Franse ‘Tube Luminescent’. Helaas zijn het ook belangrijke stofvangers.

Als u ze nog niet meteen laat vervangen zou ik toch maar eens stil staan bij het verlichtingsonderhoud. Maar wanneer is verlichting aan onderhoud toe?

De gebouwverantwoordelijke van de Brusselse Innovation zal het u ook niet (meer) kunnen vertellen. DE brand van 22 mei 1967, u hebt er ongetwijfeld over gehoord of over gelezen. Bij velen in geheugen gegrift als ‘De brand van België’. En precies vijftig jaar na datum verschijnen er enkele boeken over de gebeurtenis. Auteur Johan Swinnen suggereert in het boek Happening dat de brand het gevolg is van het werk van drie bommenleggers. De roman Happening is een fictieverhaal.

Books tell you (why)

Siegfried Evens publiceerde ook een verhaal: De brand in de Innovation. Volgens Evens was de ramp met ‘aan de zekerheid grenzende waarheid’ een ongeval, las ik in de Knack. De ramp werd getriggerd door een vonkje in een tl-buis.

Ongevallen hebben we niet in de hand. Maar preventief handelen wel. Knipperende tl-lampen laten vervangen (+ starters) en toch ook maar het stof verwijderen? Het kan in een onderhoudsplan. En op deze manier daalt de kans op een defect in een tl-armatuur.

De brand in de Innovation zorgde voor de nodige schok met als gevolg dat de brandpreventiewetgeving, van de herlancering van art. 52 tot het KB Basisnormen, strenger werd. Soms is er een stok achter de deur nodig.

Ik vertel u wellicht niks nieuws. Dat doen Siegfried Evens en Johan Swinnen wel. Net zoals onderzoeksjournalisten Geert Devriese en Frank Van Laeken in “Inferno: De brand in de Innovation. Getuigenissen en het effect op de samenleving achteraf”.

Toch nog eens checken of er geen knipperende lampen meer zijn. Zodat ik met een gerust gemoed het boek kan lezen.

‘Keep thé fire burning’ klinkt goed, op de radio. Maar als het over brand gaat en zeker over ‘DE brand’ had de titel ‘Never again’ ook gekund.

 

 

Bronnen:

Ik heb de namen en de adressen van de bommenmakers, 17 mei 2017, Knack nr. 20

brandgevaar door verlichtingsarmaturen, 24 mei 2013 Henk-Jan van Baak

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s