PA-Pod: een extra preventiekronkel-podcast!

Het mag dan wel de dag van de arbeid zijn geweest de 1ste mei, dat wil niet zeggen dat we niet voluit gaan tijdens deze dagen. Reclame is iets waar we niet aan meedoen op deze blog, maar als het over een interview gaat bij een wereldwijde podcast, maken we alvast een uitzondering.

ToddsPODCAST-flat_FINAL

Op 30 april verscheen Pre Accident Investigations Podcast (PA Pod) nummer 120, een interview met ondergetekende. De PA Pod is een creatie van Todd Conklin, PhD die jaren voor Los Alamos National Labratory heeft gewerkt als senior EHS advisor. Momenteel is Todd vooral een internationale spreker en auteur van 4 boeken. Buiten dat hij en Ivan Pupulidy mijn thesis adviseurs zijn, zijn ze ook vrienden geworden.

De aflevering gaat over de eerste learning team die ik heb mogen begeleiden na een incident in Ijsland. Het zal misschien verbazen, maar wij spreken niet over het ongeval zelf, maar trachten vooral de context van de learning team te schetsen. Todd zijn intro is fantastisch zoals altijd, het feit dat één van je grote helden je funny and clever noemt en dat nog beschrijft als twee van zijn favoriete dingen, is een enorme ego streling.

In de podcast gaan we doorheen het systeem van learning teams, beginnend van het begin. We bekijken hoe zo’n learning team tot stand komt en welke mensen er moeten zijn. Maar we bekijken ook welke stappen die we gezet hebben tijdens de learning team en welke stappen er na de learning team worden gezet. Het afwijken van de root cause analyse is een bewuste keuze, maar men kan vanuit een learning team nog altijd terug gaan naar een RCA. Het is die geborgenheid die ervoor zorgt dat je meer op zoek gaat naar de context van het verhaal. De betrokkenheid van de medewerkers aan de ‘sharp end’ was een gigantische meerwaarde om dit te doen lukken. Men was zo gemotiveerd dat tegen dat we de tweede meeting hadden, er al een hele boel acties in gang waren gezet.

Ik hoop dat jullie er even veel plezier aan hebben als dat ik eraan heb gehad. Mochten er vragen zijn, wees zeker niet te verlegen om ze te stellen. Learning Teams zijn de toekomst om ongevallen en dagelijks werk te onderzoeken in een complexe en dynamische omgeving.

Link PodBean (van de vaste computer of andere mobiele toestellen): https://preaccidentpodcast.podbean.com/e/papod-120-timothy-van-goethem-safety-differently-globally/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s