De vernieuwde Codex. Hij kwam op kousenvoeten.

(bron foto: morguefile.com-krosseel)

Het is toch wel straf. De grootste verandering in de welzijnswetgeving sinds de invoering van de welzijnswet en geen haan die ernaar kraait.

Wakker worden, allemaal ! De Codex wordt overhoop gegooid. De oude vertrouwde structuur met 8 titels wordt vervangen door een nieuwe structuur met 10, nee geen titels, wel boeken.

Een beetje verandering vereist toch een bepaalde grondigheid. Toch?

Dus we gaan van 8 titels naar 10 boeken, we gooien er nog een paar definities tegenaan van begrippen waar experten al jaren over bakkeleien (jawel, jawel, “gevaar”, “risico”, “bevoegd persoon”… ze passeren allemaal de revue) en tot slot hernoemen we de hoofdstukken tot titels. Et voilà… geen enkel boek, geen enkele brochure, geen enkele referentie naar wetgeving van de laatste twee decennia is nog correct. Iemand lacht vast in zijn vuistje.

Zelfs bij de FOD WASO zijn ze er blijkbaar nog niet goed van. Je moet namelijk erg hard zoeken om de aankondiging terug te vinden. Je zou denken dat er een uitgebreide campagne zou zijn geweest, misschien zelfs een persconferentie. En uiteraard een brede aandacht op sociale media. Het was vrijdag 28 april tenslotte toch de werelddag voor de veiligheid en de gezondheid. Die gelegenheid laat je toch niet voorbijgaan?

Maar nee. Geen enkel bericht te vinden op de site van de FOD WASO zelf. Niks. Nada. Noppes. Andere nieuwssites, ook binnen de preventiewereld bekeken. Opnieuw niks. En ook nada en noppes waren weer van de partij. Dan maar presscenter.org gecheckt, perscentrum van de Belgische overheid. Weer niks*.

Eigenlijk moest je dus al weten dat het bestond om het te kunnen vinden. Gelukkig had een vogeltje het ons ingefluisterd. Of, zoals Marvin Gaye placht te zingen: I heard it through the grapevine.

Het lijkt net of het niemand interesseerde, ook niet aan de bron. De minister zelf niet. Zijn diensten niet. Uiteindelijk konden we het persbericht toch opsporen. Weggemoffeld op de persoonlijke website van minister van Werk Kris Peeters. Die het afgelopen donderdag en vrijdag te druk had met luisteren naar de Antwerpenaren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. En ach, in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen, wat stelt een nieuwe Codex dan voor. Ook, zelfs, als minister van Werk.

En zo kwam de nieuwe Codex tot ons op kousenvoeten. Op 28 april 2017.

 

*En daarmee zijn Preventiekronkels, samen met het PVI (via LinkedIn en in de PVI-wijzer), en Konsilo (in een extra nieuwsbrief) de eersten binnen de preventiewereld die er enige aandacht aan besteden.

Advertenties

8 thoughts on “De vernieuwde Codex. Hij kwam op kousenvoeten.

 1. Goedemiddag.
  Mijn codex dateert nog van juni 2012…Kan ik een nieuwere versie of de nieuwe boeken ergens bestellen ? Ik meen me te herinneren dat je één exemplaar van de codex van 2012 gratis kon bestellen bij Fodwaso. is dat nu nog het geval ?
  Bedankt.
  Tom Weuts

  Like

  • dag Tom. Je bedoelt waarschijnlijk het kleine gele boekje dat de FOD gratis verdeelde naar aanleiding van de sociale verkiezingen. Dat is sinds 2012 niet meer vernieuwd. Maar wie weet met de nieuwe structuur…

   Like

 2. Tja, de vernieuwing zat er aan te komen alleen heeft een politicus wellicht om politiek reden de nieuwe codex er nu doorgeduwd zonder veel publiciteit. Dat zegt veel over hoe België bestuurd wordt en weinig over de nieuwe codex.

  Like

 3. collegae, met verstomming geslagen… ik spendeer iedere week bepaalde tijd in het doornemen van Wetgevingen,teksten, ect… zelf in mijn netwerk tot niveau van FOD wisten ze van niets, wel geruchten dat er aangewerkt werd. Ongelooflijk hoe dit mogelijk is geweest zonder overleg , duiding of richtinggevend suggesties. Dit geeft me een deja vue … zelfde met Re- integratie beleid… gepakt in snelheid. maar anderzijds is het niet slecht dat er als eens iets na 19 jaar liggen stofpakken eens wordt behandeld. Inhoudelijk niets veranderd dus op zich ook weer geen groot licht..idem pestwetgeving…maar dankzij jullie werd ik wel geinformeerd

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s