Bedankt, lieve BTB, voor deze grondig foute boodschap

(bron foto: freeimages.com-Vincze Ildi)

Wie vorige week naar de radio geluisterd heeft, of zijn TV opgezet heeft, kon er niet aan ontsnappen. Het evacuatieplan van de luchthaven van Zaventem. Of, eerder gezegd, het (mogelijks) ontbreken van het evacuatieplan van de luchthaven.

Maar eigenlijk doet het er niet toe of dat plan er nu wel of niet was. Want, lieve Belgische Transportarbeidersbond, ik wil u namelijk bedanken voor iets heel anders. Bedankt voor het herhalen en bevestigen op de openbare radio-omroep van een misverstand waar preventiedeskundigen zich al sinds de geboorte van de veiligheidschef (voorganger van de preventieadviseur) druk over gemaakt hebben. En dat is intussen toch alweer bijna veertig jaar geleden.

Bedankt voor het vermelden op de radio met zoveel stelligheid dat “de preventieadviseur verantwoordelijk is voor het verzekeren van de veiligheid van de medewerkers”.

Bedankt voor het vakkundig negeren van de suggestie van de journalist van dienst dat de werkgever hier misschien ook een rol in heeft. Journalist die zich misschien iets beter had mogen voorbereiden en iets harder had mogen aandringen over die taakverdeling, maar soit.

Bedankt dus voor het insinueren dat de preventieadviseur degene is die het allemaal (eindelijk) maar eens moet gaan doen en van zijn luie stoel moet komen.

Bedankt voor het oproepen van dat sfeertje van vergaderen in achterkamertjes door te vermelden dat “die preventieadviseurs van de bedrijven op de luchthaven regelmatig samen zitten te vergaderen, maar wij hebben geen idee van wat ze daar allemaal bespreken”.

In de late namiddag klonk het al iets genuanceerder. Toen hoorde ik de BTB zeggen “de werkgever is natuurlijk eindverantwoordelijke, maar de preventieadviseur heeft ook een rol”. Zo is dat uiteraard.

Intussen is de schade wel aangericht. En nee, dan heb ik het niet over die honderden preventieadviseurs die dit gezwam zuchtend of knarsetandend aanhoorden, ikzelf inclusief. Zuchten en knarsetanden omdat je het herkent als gezwam is een teken dat je tenminste weet waar het schoentje knelt. Nee, dan heb ik het over al die werkgevers en (hogere) leidinggevenden die op weg naar het werk deze boodschap ook nog eens het ene oor in, het andere oor uit hoorden gaan. Hoeveel zouden er zijn die bij zichzelf dachten “zie je wel, ik had het altijd al gedacht, die preventieadviseur van ons, dat is degene die het moet doen”. Die aan hun eigen preventieadviseur dachten en vonden dat die toch best wat meer kon doen voor de veiligheid. Die later op de dag hun preventieadviseur aanspraken om te vragen of ze het ook op de radio gehoord hadden, die ochtend? Om de preventiedviseur in kwestie na het gesprek een beetje verweesd achter te laten omdat alles wat hij geleerd heeft in de cursus of gelezen heeft in de wetgeving, alles wat hij al jaren probeert door te doen dringen tot zijn werkgever, dan uiteindelijk helemaal wordt ongedaan gemaakt doordat iemand van de BTB het nodig vindt om op de radio te zeggen dat niet de werkgever, maar de preventieadviseur verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Wat was er aan de hand die ochtend? Overlegvergaderingen waar jullie onvoldoende bij betrokken waren? Nog een eitje te pellen met een werkgever op de luchthaven? Of gewoon oprecht niet weten wie dit soort zaken op zich hoort te nemen? Geen idee wat erger is.

En aldus, lieve BTB: hartelijk dank. Het mag dan lijken alsof je dat eitje gepeld hebt, in de realiteit heb je het grondig besmeurd, voor een ruim publiek dat maar een half woord nodig had om te hervallen in foute denkbeelden en conclusies. Goed bezig. Maar niet echt.

Advertenties

7 thoughts on “Bedankt, lieve BTB, voor deze grondig foute boodschap

 1. Misschien dit bericht naar de radio sturen als recht van antwoord? Ik erger mij dagelijks aan de oppervlakkigheid van de journalisten en het gemis aan controle van de bronnen. Voorbeeldje: de Turkse heisa over meer macht voor de president: waaruit bestaat dat dan? Niet echt voor PA van belang maar dit illustreert dat het gebrek aan juiste info reeds in de media start waarna dit doorsijpelt tot binnenskamers van privé en werk. En waarna wij inzake veiligheid weer op onze kop krijgen als wij iets anders beweren.

  Liked by 1 persoon

 2. De BTB wil graag ieder misverstand uit de weg ruimen: de werkgever is verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in de onderneming. De rol (én verantwoordelijkheid) van de preventieadviseur bestaat erin de werkgever hierover te adviseren, in volle onafhankelijkheid ten opzichte van werknemers en -gever. Hoe de preventieadviseur deze rol opneemt is ondergeschikt aan het bekomen resultaat.
  Als echter vastgesteld wordt dat een jaar na de aanslag op de luchthaven nog geen gecoördineerd evacuatieplan op punt staat, roept dat vraagtekens op rond de wijze waarop zowel preventieadviseurs als de werkgevers als eindverantwoordelijken het veiligheidsbeleid concreet invullen.

  Like

  • Het is natuurlijk spijtig indien er (nog) geen gecoördineerd evacuatieplan op punt staat, maar na elke interventie leert men uit tekortkomingen en / of onvolledigheden. Dus “op punt staan” zal wel nooit zijn. Helaas in je laatste zin opnieuw een foute veronderstelling: preventieadviseurs hebben geen eindverantwoordelijkheid. Taken en opdrachten van preventieadviseur ( en alle andere actoren ) staan duidelijk in de Codex.

   Liked by 1 persoon

   • Guido, je hebt helemaal gelijk. Die laatste zin is er eentje die op twee manieren kan geïnterpreteerd worden (“de preventieadviseurs” en “de werkgevers als eindverantwoordelijken” of “de preventieadviseurs en de werkgevers” als eindverantwoordelijken). En die dubbelzinnigheid is blijkbaar waar een vakbond dan op rekent. Jammer.

    Like

  • beste BTB, bedankt voor jullie antwoord. Heldere start, alleen jammer van de dubbelzinnigheid die er toch nog in blijft zitten in die laatste zin. Zonder de woorden “als eindverantwoordelijken” was het een stuk minder ambigu geweest.

   Like

 3. Beste BTB, op zich vind ik het fantastisch dat jullie reageren. Helaas vergissen sociale partners zich vaak van vijand. Gisteren hoorde ik opnieuw een werkgever die zijn preventieadviseur omschreef als een “verplichte pain in the ass”. De rol van de preventieadviseur is en blijft om tussen beide partijen van het paritair samengestelde comité te staan. Om beide partijen te zalven… en te slaan. Lobby’en om een zo goed mogelijk noodplan te bekomen, ééntje dat haalbaar is voor alle partijen, zonder een partij carte blanche te geven. En dat allemaal zonder formele macht. Puur door massa’s beïnvloeding, een snuifje koppigheid, een vleugje manipulatie en in mijn geval een mooie dosis provocatie om het perverse verlamming van de status-quo te vermijden… Dus allerliefste BTB… koester de preventieadviseur en benader hem als partner. Samen kun je ongetwijfeld mooie zaken realiseren.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s