Wat kan de veiligheidswereld leren van Janet Jackson?

(bron foto: FreeImages.com/Krisztián Hoffer)

Het was enkele weken geleden weer die tijd van het jaar: Superbowl in de Verenigde Staten, en dat zullen we geweten hebben. Dan komt de ontblote borst van Janet Jackson uit 2004 namelijk weer opduiken*. Bijna 15 jaar geleden is het nu, en het wordt maar niet vergeten. Trouw wordt het elk jaar opgerakeld. Ook dit jaar was het weer prijs. Geen Lady Gaga die het kon voorkomen.

Als we hier een ding uit kunnen leren, is het wel dat het collectief geheugen niet snel vergeeft en vergeet. Eens de herinnering verankerd, krijg ze er dan nog maar uit. Rampen, dicht of ver van huis…, ongevallen, … niet meer los te weken. Veranderen van imago is zeer, zeer moeilijk. Of het moet al in de neerwaartse richting zijn, dan kan het heel snel gaan.

En als het dan toch goed komt, dan zit het alsnog in het collectieve geheugen gegrift. Een zeldzame enkeling leert er zoveel uit dat de balans naar de andere kant overslaat. Kijk maar naar DuPont de Nemours. Daar gebeurde het omgekeerde en kijk waar ze nu staan. Dé wereldwijde benchmark qua veiligheid. Maar dat is al net zo uitzonderlijk als de wind die op een terrasje aan zee je theezakje vanzelf je tas in blaast. Inderdaad. Ik zou er niet op rekenen.

Met de carrière van Janet is het omzeggens niet meer goed gekomen, sindsdien. Met veel bedrijven komt het ook niet meer goed, eens het noodlot toeslaat. Een brand? Een dodelijk ongeval? Dan wacht in heel wat gevallen het faillissement. En als dat kan vermeden worden, dan blijft het toch hangen. Minstens bij wie er van nabij bij betrokken was. Je zal maar net de werkvergunning uitgeschreven hebben van de contractor die enkele uren later van het dak valt. “Je hebt jezelf niets te verwijten“, hoor je dan, “je hebt gedaan wat je moest doen, alle voorzorgsmaatregelen waren vermeld“. Maar toch.

En hoe verleidelijk dat collectieve geheugen soms ook klinkt: liever niet op deze manier. Bij deze dus een warme oproep aan alle preventiedeskundigen en hun werkgevers: zorg dat jullie bedrijf niet de Janet Jackson van de preventiewereld wordt.

En Janet zelf? Die ligt intussen van andere zaken wakker. Begin dit jaar werd ze op haar 50ste nog mama van een zoontje. Mocht ze zich al met welzijnswetgevng bezighouden, dan is het momenteel eerder het KB Moederschapsbescherming.

 

*We geven ook nog even de link mee voor wie het incident nog eens grondig wil, euh, analyseren.

Advertenties

2 thoughts on “Wat kan de veiligheidswereld leren van Janet Jackson?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s