Brugpensioen: bron van onwelzijn

bridgexxx

Brugpensioen. Oudere werknemers. Philippe Muyters wil het afschaffen. Kris Peeters wil het behouden (omdat het ACV dat dicteert). Warm en koud.

Slechts twee procent van de medewerkers die sinds 2015 gedumpt werden in het statuut van brugpensioen, “vond” werk. We weten allemaal dat het nog steeds een goedkope manier is om oudere werknemers te dumpen. Het is een pervers systeem voor de werkgever en de sociale partners om op andermans kosten een deal te sluiten.

Op kosten van de samenleving. Ja, voor een stuk. Maar nog veel belangrijker: op kosten van de ontslagen werknemer. Brugpensioen is niet goed voor mensen. Het is niet goed voor de gezondheid. Het is niet goed voor ons welzijn. En als preventieadviseur ben ik dan ook faliekant tegen brugpensioen. Punt.

Slechts twee procent “vind” werk. Dat is een foute perceptie natuurlijk. De meesten nestelen zich in het statuut en zoeken überhaupt geen werk. Waarom zouden ze ook. Tenzij… tenzij we iets verder kijken.

Een verhoogde kans op onwelzijn is de grote last waar we ze mee opzadelen. Als je gedumpt wordt (en dat is het), stijgt je kans op depressie. Grijp je vlugger naar de fles. Wordt je één met je fauteuil…, stram, stijf en ipso facto sneller oud. Wist je dat Bumba hoge kijkcijfers haalt op weekdagen tijdens de namiddag? Wel de vele “oudere volwassenen” die dan op automatische piloot voor de TV hangen, zijn blijkbaar de reden van dit kijksucces. Beledigenende, beangstigende en vernederende vaststelling.

Brugpensioen? Dat is voor mij onwelzijn voor de economie en voor de medemens die erdoor getroffen wordt. Laten we in de eerste plaats blij zijn dat we met zijn allen gemiddeld ongeveer 80 jaar oud worden. En laten we nu eens stoppen met zeuren. 15 jaren betaald pensioen, dat is toch mooi. Van je 65 tot je 80. Laten we nu eens inzetten op aangepast werk voor een aangepast loon.

Vaak is de echte reden van brugpensioen of het ontslaan van oudere werknemers niet hun leeftijd, maar de kostprijs. Als we een andere looncurve kunnen bekomen, kunnen we vast ook aangepaste werkdruk bekomen. Vergelijk het met de asbestpremies. In plaats van te ijveren voor een hoge premie (verloning), moeten we gewoon asbest wegnemen. Dat zoiets een lager loon als gevolg heeft, is helemaal niet erg. Als daarmee de bron van ellende (asbest) ook weg is. Oudere werknemers 80% laten werken, of aangepaste KPI’s geven, in ruil voor een aangepast loon. Laat maar komen die hap. Van zodra mijn kinderen het huis uit zijn en datzelfde huis afbetaald is… graag.

Conclusie? Brugpensioenen zijn een belediging voor vijftigplussers. Het is een vernedering voor mensen die nog jong van hart zijn en goed in hun vel zitten. Brugpensioen zet mensen veel te vroeg bij het afval. Ik wil het niet meemaken. En ik wens het niemand toe.

Conclusie? Brugpensioen zet aan tot verveling, depressie en vroegtijdige aftakeling. Brugpensioen is niet alleen vernederend, het is ook een bron van onwelzijn. Werken is ook zelfrealisatie. Vraag het maar aan iedere werkloze. Je zelfbeeld lijdt er onder. Aan het beeld dat je “er niet meer bij hoort”. Mogen blijven werken moet een recht worden. Niet het mogen stoppen met werken.

Finaal? Als we als preventieadviseur aan primaire preventie willen doen, kan ik maar 1 advies geven: schaf het brugpensioen af. En het oproepen tot het ontslaan van mensen die nog goed in hun vel zitten, maar toevallig wat meer jaren ervaring op de teller hebben staan, mag voor mijn part strafbaar gemaakt worden. Zowel aan de kant van de werknemers als aan die van de werkgevers.

Als preventieadviseur zal het een hele uitdaging worden om mee te helpen werken en denken met de collega’s van HR. Al onze medemensen respectvol en nuttig werk bezorgen dat ze kunnen volhouden tot hun 65ste. Ik kijk er al naar uit.

6 thoughts on “Brugpensioen: bron van onwelzijn

  1. Tja, als preventieadviseur scoor je daar natuurlijk geen stemmen mee, maar als politieker wel. En daar gat het om: de latente stemmers laten kiezen voor de partij die brugpensioen hoog in zijn vaandel heeft, en wat is CD&V anders dan een licht verkleurde PS.a die een paar wasbeurten heeft gehad?

    Like

  2. Een artikel met een donkerblauw kantje, moet kunnen.
    Mijn inziens is er helemaal niks mis met brugpensioen maar wel met het misbruik van dit statuut om reorganisaties mee te financieren. Zelf komende uit een onderneming waar ooit brugpensioen op 52 massaal is doorgevoerd, daarbij een collega volgende woorden horen gebruiken: “Dagwin, ik doe mijn job nog heel graag en kom alle dagen met plezier werken, maar deze ‘Win For Life’ kan ik niet laten liggen”. Massa’s ervaring heeft toen op korte tijd de organisatie verlaten en de overblijvenden…, begonnen oude fouten opnieuw te maken.
    Zelf nu ook 53 en nog helemaal niet op (brug)pensioen leeftijd, immers nog 14 jaar te gaan :-), durf ik als kleine zelfstandige consultant wel eens in te gaan op een interessante jobaanbieding die meestal via Social media ongevraagd in mijn mailbox verschijnt. Zelfstandige zijn is immers niet altijd even aangenaam en soms heel eenzaam. Meestal totaal geen reactie.
    Eén keer kende ik de R&S verantwoordelijke persoonlijk en heb ik hem gebeld. “Sorry, ik mag dit niet zeggen je hebt een perfect profiel maar je bent te oud.” Het is een beetje te gemakkelijk om naar de bruggepensioneerde te wijzen om dat hij geen werk vindt. De werkgevers hebben hier een verpletterende verantwoordelijkheid die slechts zelden ook wordt opgenomen.
    Wie mensen behandelt als Human Resources zal Human Waste produceren.

    Ooit gehoord van een manager toen 50+: Tot je 30 moet je veel leren, tot je 50 moet je hard werken en daarboven moet je veel verdienen. Degenen die nu in verhouding teveel willen verdienen zijn diegenen die 20 jaar hard gewerkt hebben en toen in verhouding te weinig zijn betaald met het idee ‘mijn beurt komt nog’. In dat paradigma is het een perverse economische realiteit dat wie zijn loonkosten wil optimaliseren, een 30-jarige aanwerft die elders ervaring heeft opgedaan (welkom jeugdwerkloosheid) en er 20 jaar later als 50+-er voordelig van probeert af te geraken (welkom ouderenwerkloosheid). In Nederland heeft dit bijvoorbeeld een gigantische groei van het aantal zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) tot gevolg gehad. Ervaren (dure) mensen die ontslagen werden, hun diensten als zelfstandige gingen aanbieden en soms terug gaan werken voor de werkgever die hen eerst ontslagen heeft. Maar nu als zelfstandige alle risico’s nemen (ziekte, weinig werk, …) en dit zonder er financieel beter van te worden. Gelukkig zijn er ook hoe langer hoe meer bedrijven die ethisch ondernemen hoog in het vaandel dragen en hier anders mee omgaan.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik wordt volgende maand 75 en ben met een uitstapregeling blijven werken. Eerst als gedetacheerde dan als zelfstandige. Ik ben volledig uw mening toegedaan. Ik ben dood gelukkig als ik ga werken. Ik wordt er werkelijk beter van. Elk jaar, in april, loop ik rapper de 10 miles in Antwerpen.

    Geliked door 2 people

  4. Brugpensioen op zich , of vroeger met pensioen kunnen gaan, is een noodzaak. Als een oplossing enkel in het afschaffen ligt, lijkt mij dat iets wat je als preventieadviseur moet overstijgen. Afschaffen is immers geen oplossing voor hét risico. Al zeker niet als je nog geen maatregelen hebt voor die risico’s aanvaardbaar te maken. En voor bepaalde zaken zijn nu eenmaal geen aanvaardbare oplossingen te vinden. Shiftsystemen zijn er genoeg, geen enkel zal echter ooit gezond zijn. Bouwvakkers hebben te kort, omdat de job nooit gezond zal zijn. Werkdruk, flexibiliteit, er zijn tal van mogelijkheden die persoonsgebonden zullen bepalen wanneer iemand op is. Geestelijk, lichamelijk,.. Noem maar op. Vanuit het welzijnsaspect bekeken is er hoegenaamd niets mis mee om mensen vroeger te laten uittreden.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie