Wij zijn allemaal preventieadviseurs van de toekomst

(bron foto: pixabay.com/nl/toekomen-de-weg-afstand-rechte-412761/)

(bron foto: pixabay.com/nl/toekomen-de-weg-afstand-rechte-412761/)

Om een toekomstbeeld te hebben, heb je een verleden en ervaringen nodig. Dat geldt ook voor de preventieadviseur.

Duizenden jaren geleden is de preventieadviseur ontstaan, vlak nadat het vuur was ontdekt. Hij was diegene die het gevaar van brand onmiddellijk herkende en daarom het vuur snel uitstampte met zijn voeten.  Niet alleen had hij verbrande voetzolen, ook had hij alle tegenwind van de stamgenoten die liever een gebraden kipje aten. Je merkte toen al dat de preventieadviseur een moeilijke taak had, namelijk een goed evenwicht tussen vooruitgang en risico’s.

In de middeleeuwen was er weer een preventieadviseur opgedoken, die vond dat het vechten met zwaarden een groot risico inhield en de ridders zich beter moesten beschermen. Hieruit ontstond het eerste PBM, namelijk het harnas dat we allemaal momenteel voor ogen hebben. Echter zeer lastig om uw behoefte te doen, doordat het aan en uittrekken van deze bescherming toch al gauw een uurtje in beslag nam. Denk dus goed na over de gevolgen van uw adviezen.

Nu even serieus, het beroep van preventieadviseur wordt steeds meer erkend. De vroegere benaming “veiligheidschef”, latere “VGV-functionaris”, is uiteindelijk “preventieadviseur” geworden. Door deze benaming weet men voortaan waarover men spreekt.

De eerste generatie “veiligheidschefs” van de jaren tachtig was gekenmerkt door een grote aandacht voor de technische aspecten van de veiligheid welke beschreven waren in een reglementering van middelen zoals het ARAB, normen e.d.. Deze veiligheidschefs werden gevonden in technische diensten, m.a.w. de stropers werden boswachters en ze wisten vaak zeer goed, waar de problemen zich bevonden.

Bij de tweede generatie “VGV-functionarissen” is het expertiseniveau steeds meer verhoogd en wordt het actieterrein verbreed naar psychosociale aspecten. Voor deze generatie was veiligheid het opsporen van risico’s, deze systematisch analyseren en evalueren om hiermee incidenten en accidenten trachten te vermijden/voorkomen. Hier heeft veiligheid inherent te maken met tijdig voorzien en anticiperen.

De huidige generatie, de “preventieadviseurs“, heeft veiligheid uitgebreid naar welzijn en wordt de aanpak van beroepsrisico’s een managementaanpak. De missie van deze preventieadviseurs houdt in: de waarde “welzijn” te integreren in de bedrijfsvoering, naast deze van rentabiliteit, kwaliteit en respect voor het milieu.

En de preventieadviseur van de toekomst? Wij, preventieadviseurs, zitten allemaal met een grote uitdaging.  Bedrijven zullen sneller en sneller veranderen. Van medewerkers zal meer flexibiliteit, inspanningen en andere werkwijzen worden verwacht als de dag van vandaag. We zullen langer werken, momenteel al tot 67 jaar, wie weet wat de toekomst brengt. Werkbaar werk, Work-life Balance zijn de uitdagingen voor bedrijven en wij als preventieadviseurs zullen hier meer en meer mee worden geconfronteerd worden voor advies.

Dus een goede relatie/samenwerking met de personeelsdiensten zal in de toekomst cruciaal zijn voor onze werking als preventieadviseurs. Bedrijven zullen beseffen, dat niet de kost van machines doorwegen op het bedrijf, maar dat goede en tevreden medewerkers van goud zijn. Dus een bedrijf dat investeert in zijn medewerkers zal hierdoor een grote return krijgen in de vorm van ervaren, betrokken medewerkers die zich meer flexibel opstellen voor het bedrijf.

Door deze veranderingen zien we ook dat het kennisveld van de preventieadviseur in volle verandering is. De preventieadviseur van vandaag is niet meer de technische expert van vroeger. Hij/zij is een generalist welke medewerkers en leidinggevende aanspoort om welzijn te promoten binnen het bedrijf. Werk dus zeker aan soft skills, we zullen deze nodig hebben. Op deze manier bepalen preventieadviseurs mee welke richting bedrijven uit gaan met betrekking tot hun personeelsbeleid.

Dus weet dat een preventieadviseur in deze tijd niet iemand is die zegt “dat mag niet” maar iemand is die duidelijk adviseert met concrete voorstellen tot verbetering. Word niet die preventieadviseur van het verleden die steeds zegt “je dient dit, je moet dat, mag niet, verboden, …” maar wordt een degelijke adviseur, iemand die de correcte voorstellen geeft ter verbetering maar ook de beslissing durft laten nemen door de uiteindelijke verantwoordelijke. Hiermee bedoel ik dat je geen beslissingen moet voorkauwen, maar wel objectiveert en duidelijk de pro’s en contra’s weergeeft van de mogelijke opties.

Ieder van ons is een preventieadviseur van de toekomst. Maar bedenk dat een preventieadviseur iemand is die alle betrokkenen zodanig kan beïnvloeden dat ze doen wat ze moeten doen. De preventieadviseur is een beïnvloeder en coach, ten voordele van welzijn en veiligheid op het werk.

2 thoughts on “Wij zijn allemaal preventieadviseurs van de toekomst

  1. Absoluut gelijk. Nu nog de opleiding bijsturen, of zelfs uitbreiden. Enkele jaren geleden, lees: mijn ervaring uit 2010, was de technische veiligheid de basis en kwamen de soft-skills amper aan bod. Ik ben er door ervaring en vallen en opstaan er van overtuigd dat die sociale vaardigheden even belangrijk zijn, zoniet belangrijker, als de kennis van de gevaren en risico’s op zich.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s