‘t Is weer voorbij … RIO 2016

RIO2016-xxx.jpg

Bijna mijn slaaptekort ingehaald. Als sportliefhebber zat ik toch dagelijks extra enkele uren voor televisie. Weer een aantal uren zitten per dag er bij … En laat nu net de Lancet de nieuwe resultaten weergeven van de relatie tussen langdurig TV-kijken en vroegere sterfte door het langdurig passief zitten !

Langdurig passief TV-kijken moeten we dus voorkomen en veranderen in meer activiteit. Ik begrijp niet goed dat de nieuwsredactie dit bericht niet opnam en doorgaf aan de collega’s van de sport. Deze zouden toch tijdens de uitzendingen wat activiteit bij de kijkers kunnen stimuleren? Akkoord, tijdens de pauze van de hockey de commentatoren in flashy pakjes aerobic-achtige bewegingen laten demonstreren, is er misschien wel over. Maar het kan eenvoudiger, bijvoorbeeld via mini-olympics@TV, enkele voorbeelden:

 • Volley-, basketbal: na elke 10 punten doe je een rechtstaande wave;
 • Voetbal, hockey: na elk doelpunt gedurende 30 seconden bewegen (vreugdesprongen of ijsberende dodenmars);
 • Turnen: na de grond- of balkoefening 3 bewegingen imiteren. Let op: hou u aan de dansante bewegingen, waag u niet aan de salto’s van Simone Biles;
 • Zwemmen: een tuimelkeerpunt is misschien wat moeilijk, maar een superman beweging die het aantikken van de zwembadrand imiteert, dat moet toch lukken, al dan niet met steun op de sofa.

Inspiratie zat dus, maar gebruik niet het excuus dat u nog vier jaar de tijd hebt om dit te leren inbouwen tijdens het TV-kijken. Ondertussen is immers de Ronde van Spanje gestart, de voetbalcompetitie, …

En wat heeft dit met werken en preventie te maken?

Wel, als u ook nog in uw job heel veel zit, dan is het helemaal een probleem en verhogen de kansen op vroegtijdig sterven, cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde vormen van kankers, zoals vermeld in het Lancet onderzoek. Dus: we moeten actief zijn in onze vrije tijd én tijdens het werk.

Doet u dit niet tijdens het werk, dan helpt er volgens het recent onderzoek toch nog één ding: minstens alle dagen 60 tot 75 minuten een matig fysieke inspanning uitvoeren, dat vraagt dus veel meer dan een wave of een supermanbeweging…

Oftewel dus het alternatief: mini-olympics@theoffice om het uur. Aan u de keuze …

 

bron: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2816%2930370-1/fulltext

Advertenties

3 thoughts on “‘t Is weer voorbij … RIO 2016

 1. De oplossingen voor het probleem van te veel zitten tijdens het werk dient men niet naar de privé-sfeer te importeren. Met de nodige creativiteit kan men werknemers meer doen bewegen terwijl ze hun werk uitvoeren.
  Persoonlijk ben ik een absolute voorstander van een TV-loos leven. Maar ik vul de vrij gekomen tijd graag in met culturele activiteiten (cinema, lezen, theater, …). Mini-olympics@theater is tot op heden geen optie. Daarom spoor ik mijn collega-preventieadviseurs graag aan om de gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt op het werk, ook op het werk zelf aan te pakken en niet mee te geven naar huis.

  Like

  • Hallo Thor, sedentair gedrag moet in zijn totaliteit bekeken worden, niet alleen op het werk, dat is duidelijk geworden uit het onderzoek vernoemd in de Lancet. Bij de ene zal meer zitten eerder op het werk voorkomen, bij de andere tijdens de vrije tijd. Mits de nodige creativiteit kan dit sowieso aangepakt worden. Mini-olympics@theater? Bestaat al, vooral bij dansvoorstellingen. Just a suggestion, not more.

   Like

   • Helemaal akkoord. Met beiden.

    Je kan inderdaad als werkgever een probleem dat ontstaat op de werkvloer niet zomaar “exporteren” naar het privéleven om daar opgelost te worden.
    Je mag ook niet doen alsof werk en privé volledig te scheiden zijn met een muur tussen en aparte problemen en dus ook aparte oplossingen.

    De hele dag zitten op het werk? Geen probleem als je thuis genoeg beweegt.
    Thuis de hele avond zitten? Geen probleem als je op je werk genoeg beweegt.
    Overal de hele tijd bewegen? Ai, risico op overbelasting.
    Nooit bewegen? Ai, risico op onderbelasting.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s