Zwart, Zwartkijken, Zwartwerken…

  

Drie keer zwart in een titel. Laat me dus beginnen met de sarcastische touch: als geboren zwartkijker ga ik er nu van uit dat er iemand klaagt over politiek incorrect woordgebruik. Iets van belediging van andersgekleurde medeburgers.

Terwijl ik het eigenlijk best wil hebben over de status van deze medeburgers. En hoe ernstig we het menen. Wat doe je met mensen die niet ingeschreven zijn in je bedrijf? Wat doe je als je vaststelt dat er mensen zonder papieren en/of arbeidscontract en/of verzekering, … actief zijn op de werkvloer? Ik werd er onlangs mee geconfronteerd in een opleiding…

Ik geloof fundamenteel in de universele verklaring van de rechten van de mens. Iedere mens heeft rechten. En systemen/samenlevingen ontvangen hun bestaansrechten van de individuen. Niet andersom. Dus voor mij zijn ook deze mensen gelijkwaardig.

Idealistisch? Nee, helemaal niet. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn. Als preventieadviseur moet je natuurlijk een negatief advies geven over de manier waarop de directie hiermee omgaat. Natuurlijk moet je schriftelijk laten weten dat deze situatie recht getrokken moet worden. Leg daar aub alle peer druk van je af. Heb even het lef om neger of Jood te zijn: j’accuse is de enige houding.

Bref. Tot daar. De kans is klein dat je directie zal reageren. Het moest gewoon van je hart en meteen – laten we eerlijk zijn – ben je ingedekt. Waarom is de kans klein dat je directie reageert? Wel omdat het anders nooit zover zou zijn gekomen. Very simple.

Wat nu? Wat doe je nu als preventieadviseur? Heel simpel: zorg voor een integraal welzijnsbeleid. In je risicoanalyses, in je adviezen, in je LMRA’s, … in je gehele werking zorg je ervoor dat er niemand achterblijft. Veiligheid is er ook voor de individuele mensen die toevallig geen of foute papieren hebben. Papieren laten we over aan de liefhebbers ervan. Wij zorgen mee voor veiligheid. Voor ieders veiligheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s