Vroooem zei Froome…

froome

bron: sporza.be

“Don’t try this at home”, zei Froome over zijn afdaling gisteren. Maar waarom deed hij het wel? Alfagedrag, iets anders kan ik niet bedenken. Dan toch iets menselijks in deze machine die Froome en zijn team plegen te zijn?

Het is mooi dat dit spectakel gebracht werd. De voorbije jaren was zijn ploeg één en al berekende British coolness. Saai, een bedrijf met alle procedures onder controle. Alle stappen gecontroleerd en risicoloos. Bwah, in alle eerlijkheid? Ik wil er niet werken. Geen passie, geen genot. Ik heb wel iets van Jan Mulder in me wat dat betreft.

Froome zei dat het geen tactiek was, maar een “ingeving van het moment”. Preventieadviseurs die naar TV keken genoten van de rit. Ook al kwam “gele Belg Greg VA” pas na 26 minuten binnen. Preventieadviseurs die kwijlen bij het zien van zoveel bedrijfsrisico’s. Raar, niet?

Bedrijfsrisico’s. De sponsor betaalt miljoenen om de tour te winnen. Ze betalen een ganse externe dienst van ergonomen die fietsen afstellen, van arbeidsgeneesheren die de “juiste” preparaten inspuiten, van rondgangen op het parcours om iedere bocht en put in kaart te brengen, van managers en adviseurs, …

Het bedrijf draait rond één target: de tour winnen en alle risicoanalyses zijn daar op gericht. We moeten en zullen maatregelen voorzien voor alle zaken die ons doel belemmeren.

En dan… dan neemt de operationeel manager die Froome de facto is, enorme bedrijfsrisico’s in het productieproces. Op het meest risicovolle moment gooit hij alle procedures en analyses overboord en gaat aan 83 km/uur in de aanval. Met de neus op het voorwiel.

Heerlijk. Vol energie, lef en passie. Maar de preventieadviseur van de ploeg zal wel een immodium genomen hebben toen hij het zag. Zijn risicoanalyses hadden immers vijf putjes in het wegdek en zes steentjes op de weg geïnventariseerd. Froome heeft niet gefaald, maar had hij dat wel gedaan, dan zat het bedrijf zonder winst dit jaar. En een bedrijf dat te vaak zonder winst zit, gaat failliet.

Het is toch telkens weer een heel dun evenwicht, tussen volop met passie leven of met een tight ass alles beheersen… Een dilemma, voor mij als mens en voor mij als preventieadviseur.

In ieder geval genoeg gespreksstof straks bij de bbq. Met alcohol, rood vlees en open vuur in de buurt. Iemand immodium?

Advertenties

3 thoughts on “Vroooem zei Froome…

  1. Geloven preventieadviseurs dan alles wat ze horen? Dit is ongelooflijk gevaarlijk en dit doet niemand zomaar als ingeving. Dit is een ingestudeerd manoeuver waarop getraind is.

    Like

  2. Pingback: Wat denk jij? – Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s