Het is de fout  van de preventieadviseur, euh, Wilmots

steering-wheel-1419226-639x852-xxx

Wel goed gespeeld, niet goed gecoacht.

Wel goed gecoacht, niet goed gespeeld.

Eeuwige discussie na de mislukte prestatie van onze Rode Duivels, vrijdagavond tegen Wales. Wie is nu verantwoordelijk voor het eindresultaat? Was het coach Marc Wilmots die tekortschoot en die dus absoluut stante pede moet vervangen worden, liever nog vandaag dan morgen? Of had Wilmots het wel degelijk door, maar waren het de spelers die het niet wilden begrijpen en zijn aanwijzingen niet wilden volgen?

En als we de parallel trekken met de preventiewereld, is dan de coach misschien niet de preventieadviseur? Die staat soms ook aan de zijlijn te roepen. Vol inzicht van wat moet gebeuren, een helder visioen voor ogen. Tot dat helder visioen wordt overtroffen door dat rode waas dat hem voor de ogen trekt, van woede omdat ze op de werkvloer maar niet schijnen te begrijpen wat er moet gedaan worden. En als er dan ongevallen gebeuren, dan staat iedereen wel klaar om te zeggen dat de preventieadviseur, daar aan de zijlijn, eigenlijk niet voldoende tactisch inzicht heeft om echt te zien waar het naartoe moet en hoe hij het moet aanpakken. En zo kom je dus in een gelijkaardige discussie terecht. Iets met stuurlui en de plaats waar die staan.

Wel goed in praktijk gebracht, niet goed geadviseerd.

Wel goed geadviseerd, niet goed in praktijk gebracht.

Zo weten we ook meteen welke richting het zal uitgaan met Marc Wilmots. Want is het in die bedrijven waar het fout loopt ook niet gewoon de schuld van de preventieadviseur dat er teveel ongevallen gebeuren, “want die is er toch om voor de veiligheid in te staan”*? Dus tja, sorry Marc Wilmots, maar afgaand op wat er in de preventiewereld vaak gebeurt, is onze prognose dat jij nu de zwarte piet toegeschoven zal krijgen.

En geen ontslagbescherming kan daartegen helpen. Een slimme jongen zal nu zeggen dat ontslagbescherming niet eens bestaat voor voetbalcoaches. Dat klopt inderdaad. Een echt slimme jongen zal daar trouwens aan toevoegen dat ook de preventieadviseur eigenlijk geen ontslagbescherming heeft. Want de werkgever mag hem wel degelijk ontslaan, hij moet alleen de juiste procedure volgen. Of een ferme vergoeding betalen. Nu ik erover nadenk: net zoals bij Wilmots eigenlijk. Die heeft via onderhandeling zijn eigen interpretatie van ontslagbescherming in zijn contract ingebouwd. En daar had hij geen speciale wet “ontslagbescherming voor voetbalcoaches” voor nodig. Slimme jongen, die Marc Wilmots.

 

*Ja, we weten bij Preventiekronkels best dat dat niet juist is, en dat het zo helemaal niet in de wetgeving staat. Verontwaardigde mails en reacties zijn dus niet nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s