Duivelse Kronkels: Pek en veren. Of toch niet?

Voor we aan de wedstrijd tegen Ierland begonnen, werd er een scherpe risicoanalyse gedaan door De Morgen. Het had wat weg van een Kinney uit te voeren. Ook hier werd het risico beschreven (verliezen) en afgewogen tegen onze kansen. Er werden scenario’s uitgewerkt bij verlies tegen Ierland, winst tegen Zweden, gelijk spelen en natuurlijk het ergste scenario: pek en veren. Gelukkig was het Ierse stew en gisteren werd het goulash. Met friet en Mayonaise, natuurlijk.

tarred_and_feathered_by_angusmcleod-d4ehkhe

Ondanks dat de uitkomst vrij simpel is tijdens de achtste finales; winnen-verliezen- verlengingen-pinalties, is de weg er naartoe redelijk complex. Men had een gouden wissel kunnen doen op de laatste moment, een own-goal, een zee van rode kaarten, acute diarree aanval, magische tikki-takkievoetbal of gewoon: niets. Tijdens het uitvoeren van een taak zijn er duizenden mogelijkheden die het kleine verschil kunnen maken. Dat kleine verschil kan dan weer grote gevolgen hebben.

Tijdens de match  België – Hongarije gaat Lukaku in de aanval en legt de bal af aan Alderweireld. Alderweireld gaat kei hard op doel af: bam loeihard erin. Een kleine afwijking bij het raken van de bal had een andere uitkomst gegeven, beetje meer naar links, beetje meer naar rechts. Maar het is wat het is: de bal ging er in.Alderweireld is de held van de natie. Met de oplossing in de hand bespreken de tooganalysten hoe ongelooflijk briljant Wilmots niet was met Alderweireld en Lukaku samen op het veld te zetten.

Het voetbalveld lijkt meer op een werkplek dan op het eerste zicht lijkt. Wanneer een ongeval gebeurt dan kan men vaak niet begrijpen hoe ongelooflijk stom die persoon moet zijn geweest! Het is toch duidelijk dat je die barrière daar moet zetten? Of ; “Waarom deed hij niet zus in plaats van zo? Dat is toch niet logisch?” Het zelfde geldt voor de grote successen in het leven; Dom Pérignon die per ongeluk Champagne maakte met de hulp van een enorme koudegolf. Of Alexander Flemming die dan weer toevallig penicilline ontdekte.

Ondanks al die variabelen denken we nog steeds dat we met een statische redenering een dynamisch probleem kunnen aanpakken. Maar de sleutel van die oplossing of het probleem zit niet in de tactiek van de bondscoach alleen. Het is het continue aanpassen van de uitvoerders dat, samen met beleid en visie, zorgt voor succes of falen. Of zoals Nancy Leveson stelde: Zowel succes als falen komt voort uit de vele interacties tussen allerlei componenten van een complex systeem. Succes of falen komt niet voor uit een individuele heldendaad of individueel falen.

Ondanks dat de scenario’s van de Belgen maar pas de volgende twee weken echt werkelijkheid gaan worden, is de bal nog steeds rond en duurt de match negentig minuten. Goulash smaakt het best met frit en mayonaise, bij een Cardiganshire Cawl past ongetwijfeld een koude Duvel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s