Sttt, niet verder vertellen

cake-xxx

Stress alom. Langs alle kanten. Nee, niet het gevreesde KB psychosociale belasting. Niet de gevreesde burnouts en boreouts. Daar heb ik het niet over. Nee, het gaat hier over echte ouderwetse ISO-stress.

Waarover dan wel? De overgang van de ISO 9001 naar zijn nieuwe versie, die van 2015. En van ISO 14001, naar zijn nieuwe versie. En van OHSAS 18001 naar ISO 45001. Het schijnt dat die overgang toch wel heel zwaar zal zijn. Moeilijk. Ingewikkeld. Veel werk. Intensief. Lastig. Het schijnt dat er heel wat bedrijven gaan afhaken. Het schijnt dat je het als bedrijf niet alleen zal aankunnen. Het schijnt dat alleen echte specialisten die contextanalyse en risicogebaseerde benadering kunnen waarmaken.

Het schijnt…

Het schijnt…

Het schijnt…

De voorbije weken en maanden lijkt het wel of ik mijn tijd, minstens gedeeltelijk, doorbreng met het sussen en geruststellen van bedrijven die gelezen of gehoord hebben dat de overgang van hun systeem toch wel voor heel wat meerwerk zal zorgen. Hun bron? Heel vaak hun certificatie-instelling. En, ja, die kennen de normen natuurlijk wel. Maar, nee, die zijn niet altijd het best geplaatst om in te schatten wat de overgang voor een bestaand systeem zal betekenen. En, ja, die vinden het leuk om het allemaal wat belangrijker te laten lijken dan het eigenlijk is.

Ik zal jullie een geheim verklappen. Het valt best mee met die overgang. Nee, je hoeft niet je hele systeem te hervormen. Nee, je hoeft niet een extra persoon erbij te hebben om het allemaal omgezet te krijgen. Als je systeem mee was met de vorige versie van de normen, dan is de overgang naar de nieuwe versies eigenlijk piece of cake. Als je systeem nog op ideeën en principes uit de vorige eeuw is gebaseerd, zou het wel iets meer werk kunnen zijn. Niet omwille van de recente wijzigingen, wel omdat je in dat geval de vorige wijzigingen overgeslagen hebt. “Eigen schuld, dikke bult”, zou ik kunnen zeggen. Maar dat doe ik niet. In zo’n geval zeg ik liever “beter laat dan nooit”.

En voor wie nog moet beginnen, en van zijn directie het signaal krijgt dat ze het wel zien zitten om naar een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem door te evolueren: nee, het is niet de moeite om te wachten op de verschijning van ISO 45001 om een veiligheidsmanagementysteem op te zetten. Please, please, wacht daar niet op. Maak gebruik van het momentum dat er nu is. Als je directie nu een systeem ziet zitten, werk daar dan naartoe. Zeg ajb niet tegen je directie dat ze hun plannen een jaartje moeten uitstellen omdat “er dan een nieuwe norm uitkomt”. En, heel eerlijk gezegd, zoveel zal er niet veranderen bij de publicatie van de nieuwe ISO 45001. Met wat gezond verstand komt dat wel in orde. Zeg dat ik het gezegd heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s