De timmerman en de boomzaag (modern sprookje)

Voor nog meer leesplezier: vervang in onderstaand sprookje “timmeren” door “risico’s beoordelen” en “boomzaag” door “methode van Kinney”. I rest my case.

Er waren eens twee beginnende timmermannen, die samen een opleiding timmeren voor beginners hadden gevolgd. Ze hadden nog geen gereedschapskist samengesteld, maar zagen het timmeren helemaal zitten.

De eerste timmerman ging langs de gespecialiseerde kleinhandel en keek eens rond. Zo’n boomzaag, dat leek hem wel wat. Hij wendde zich tot de verkoper, een jonge jongen, net als hij. De volgende dialoog ontwikkelde zich.

“Verkoper, ik heb wel interesse in die boomzaag, is die handig?”

“Jawel hoor, ik toon hem u even”

“En wat kan je daarmee doen?”

“Ach meneer, met deze boomzaag kan u alles doen wat u wil. Het gebruik is heel eenvoudig, ik leg het u op 2 minuten uit en daarna kan u het zelf ook”

“En al die andere gereedschappen”

Tja”, zuchtte de verkoper. “Die zijn ook wel handig, maar dan moet ik u toch wel wat meer uitleg voor geven.

“Oei, ik weet niet of ik dat wel wil, ik zocht eigenlijk iets heel eenvoudigs waar ik alles mee kan doen”

“Als u meteen aan de slag wil, en ook maar 1 aanpak wil leren, dan kan u best de boomzaag nemen”

En zo geschiedde. De verkoper gaf twee minuten uitleg over het gebruik van de boomzaag, en onze beginnende timmerman vertrok, blinkend van trots op zijn nieuwe werkinstrument. Nu zou hij alles kunnen doen. Waar zou hij mee beginnen? Hij wilde een tafel maken. Ok, die stapel eiken planken waren daar best bruikbaar voor. Met zijn splinternieuwe zaag begon hij vol goede moed. Wauw, dat ging vlot. Superaankoop. Die verkoper had hem toch goed geholpen, hij moest er aan denken om zijn vrienden aan te raden daar ook eens langs te lopen voor zo’n boomzaag.

Na een uurtje is hij klaar met planken verzagen en wil hij ze gladschuren. Daar is de boomzaag wat minder handig voor. Hij probeert wel, en hoewel hij er hier en daar nog wel wat ruwe stukken kan afhalen, is het eindresultaat toch niet je dat. Maar dat kleine nadeel neem hij er wel bij. Welgezind en fluitend werkt hij verder. Volgende stap? Aan elkaar zetten. Oei, daarvoor kan hij toch echt die boomzaag niet gebruiken. Vreemd, de verkoper had hem nochtans gezegd dat je met die boomzaag alles kon doen. Enkele pogingen later geeft hij het op, de tafel in wording wordt aan de kant geschoven, en plots is dat hele timmermansidee toch niet meer zo interessant. Hij gaat eerst maar wat anders doen, timmeren kan later altijd nog. De boomzaag heeft hij nog wel, en ergens hoopt hij wel, meer nog, gelooft hij zelfs dat hij daardoor vroeg of laat een schitterend timmerman zal worden. Maar het komt er maar niet van.

Nee, zijn medestudent dan, die verging het wel anders.

Liep dezelfde winkel binnen. Zag dezelfde boomzaag. Had wel interesse. Sprak een andere verkoper aan, en er ontwikkelde zich de volgende dialoog.

“Verkoper, ik heb wel interesse in die boomzaag, is die handig?”

“Jawel hoor, ik toon hem u even”

“En wat kan je daarmee doen?”

“Ach meneer, met deze boomzaag kan u alles doen wat u wil. Qua zagen dan. Het gebruik is heel eenvoudig, ik leg het u op 2 minuten uit en daarna kan u het zelf ook”

“En al die andere gereedschappen”

Ja, die hebt u ook nodig”, zei de verkoper. “Er zijn verkopers die u zullen zeggen dat je alles met de boomzaag kan. Maar dat is eigenlijk al te gek. Dan wordt u nooit een goed timmerman.

Oei, ik weet niet of ik dat wel ga kunnen, ik zocht eigenlijk iets heel eenvoudigs waar ik alles mee kan doen

O, maar dat kan u hoor. Het is makkelijker dan u denkt. Ik leer u even de kneepjes van de verschillende gereedschappen en u kan meteen aan de slag. In het begin is het even wennen, maar u zal merken dat u blij zal zijn het juiste gereedschap bij de hand te hebben voor elk klusje.

En zo geschiedde. De verkoper gaf uitleg over het gebruik van de boomzaag, en ook nog over een tiental andere instrumenten en onze beginnende timmerman vertrok, blinkend van trots op zijn nieuwe gereedschapskist. Nu zou hij alles kunnen doen. Waar zou hij mee beginnen? Hij wilde een tafel maken. Ok, die stapel eiken planken waren daar best bruikbaar voor. Zo gepiept. Even het juiste gereedschap voor elke bewerking selecteren, en daar gaat hij.

Toen de beide jongens elkaar na enkele maanden tegen het lijf liepen op café, hadden ze heel wat om over te praten.

Dat timmeren, dat is toch maar niks hoor, veel te lastig”, zei de ene. “Gelukkig had ik nog die boomzaag, daar kon ik zowat alles mee doen. Maar eigenlijk zouden ze daar toch specialisten voor moeten aanduiden.”

Komaan”, zei de andere, “ik vind het geweldig. Het heeft even geduurd om te wennen aan mijn gereedschapskist, maar nu heb ik voor elke klus het juiste gereedschap bij de hand, en hoe vaker ik ze gebruik, hoe beter ik ze ken”.

Advertenties

3 thoughts on “De timmerman en de boomzaag (modern sprookje)

      • Qua PR, heeft je verhaaltje over de 2 timmermannen impact. De lezer legt de bal voor eigen doel, je hoeft hem er enkel in te schoppen. Ik ben geïnteresseerd in dergelijke vorming, maar ik ben momenteel niet beschikbaar tijdens de week wegens volboekte agenda. Mogelijk later of laat me iets weten als je vorming op zaterdag zou voorzien.

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s