De Paashaas, take a walk on the wild side…

arthurtuytel

bron afbeelding: arthurtuytel.nl

 

We hebben een vakantiehuisje in de Ardennen. Af en toe maak ik eens reclame, en dit is één van die momenten. We zijn er met Pasen geweest. In de Ardennen, wel te verstaan.

En de lokale hotel- en restauranteigenaar organiseerde er een gigantische zoektocht naar paaseieren voor alle kinderen. Als preventieadviseur sla ik dan aan het mijmeren…

Hij verstopt die eieren natuurlijk niet zelf. Dat doet de Paashaas, met assistentie van een werknemer van de restaurantuitbater. Op een zondag-feestdag lijkt me dat ideaal voor een student. Nee? Ja, toch. Of nee, eigenlijk niet.

Zo’n minderjarige student mag dat niet doen, schiet me net te binnen. Het is een verboden activiteit volgens het KB. Paashazen zijn een subsoort van de haasachtigen. En alle haasachtigen zijn wild. Je ziet dat aan de menukaart in het najaar. Als ze het haasje zijn. Volgens het KB mag een minderjarige niet met wilde dieren werken, een verboden activiteit.

Dus een meerderjarige. Op zondagochtend buiten aan de slag. Piece of cake… of toch niet. Op die groene stroken in het dorp durf je wel eens een hondedrol tegenkomen… Een inenting tegen hepatitis lijkt me aangeraden. Net als tetanus. Met die doornstruiken overal en dan wat vuile aarde in de schrammen. Nog los van dierenbeten van dat konijn met te lange oren… Mja… inentingen dus. Van alle kanten.

Heffen en tillen ook. Kilo’s chocolade. Doe er maar eens een KIM op. Honderden repetitieve bewegingen. Ieder ei zijn polsdraai of twee. Nog los van de rare houdingen waarop je die dingen manipuleert.

Je kiest ook beter geen vrouwelijke werknemer. Hordes kinderen komen je opjagen. Stel je voor dat ze zwanger is. Nee, geen hordes kinderen voor een zwangere. Te tricky. In het onderwijs houden ze je daarvoor quasi een jaar thuis. Zelfs secretariaatswerk mag je er niet doen. Maar dat is een andere discussie.

Een meerderjarige, mannelijke werknemer die we inenten en naar de arbeidsgeneesheer sturen. Als die eenmaal terug is van die arbeidsgeneesheer leiden we hem eerst op. Werken op hoogte (die paaseieren vallen onevenredig vaak in takken van bomen), maar vooral: werken met voeding. Een heuse opleiding HACCP is nodig voor die werknemer.

Hopelijk ben je in al die commotie niet vergeten aan de arbeidsgeneesheer een medisch attest voor werken met voeding te vragen.

Bref, als dit alles achter de rug is, kun je als restaurantuitbater het dorp plezieren met die eieren-raap. Hopelijk heeft hij alles op tijd gepland om het traject rond te krijgen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s