Heilige Huisjes: de bureaucratisering van welzijn.

Pournell stelde in zijn “The Iron Law of Bureaucracy” het volgende: In de eerste plaats heb je de mensen die toegewijd zijn aan de zaak. Voorbeelden hiervan zijn leraars voor de klas en de techniekers bij NASA. Daarnaast heb je mensen die toegewijd zijn aan de organisatie zelf; de gene die de regels maken voor de leerplannen of de overhead bij bedrijven.  De “Iron law” stelt dat in elk geval de tweede groep controle zal winnen en behouden over de organisatie. De tweede groep zal de regels bepalen en de controle nemen over promoties etc.

freeimages.com - Richard Dudley

freeimages.com – Richard Dudley

Als men de globale arbeidsongevallen beschouwd, is er sinds 1980 een waarneembare daling in België. Maar aan de andere kant, de ernstige arbeidsongevallen zijn gestegen. Zoals Herman Fonck in zijn artikel aanhaalt; er zijn gevoelig minder arbeiders in onze maatschappij en kleine ongevallen worden vaak niet gemeld omwille van de Looking Good Index. Wat wel toegenomen is, is de bureaucratisering van veiligheid, waar vroeger een paar simpele A4’s nodig waren om een procedure te schrijven, woedt er tegenwoordig een strijd om de meeste bladzijden. In mijn carrière heb ik op een bepaald moment zelfs procedures gezien van hoe men een koffieapparaat moet bedienen. En dat maakt me triest. Als er nu iets is waar je een gokje in moet kunnen wagen, is het de drap die uit die koffiemachine komt.

Het lijkt erop dat alles moet neergeschreven worden in procedures, terwijl men de procedures niet kan uitvoeren wanneer men het werk echt wil uitvoeren. Men wordt na een ongeval geconfronteerd met procedures waar men het bestaan niet van kende of waar men de inhoud niet kon omzetten naar de realiteit. Wordt het niet eens tijd om die realiteit onder ogen te zien? Dat men er niet beter van wordt om opvolgingslijstjes op te maken en af te tikken terwijl men deze intypt omdat de acties al uitgevoerd zijn? Is het echt zo belangrijk om altijd maar naar “bewijzen” te vragen dat acties zijn uitgevoerd?

Momenteel wordt welzijn op het werk overheerst door “compliance” en controle, terwijl we veel verder zouden geraken met GBV: Gezond BoerenVerstand en competentie. En competentie wil niet zeggen dat je een 4 uren training moet volgen om een  vergunning te kunnen invullen terwijl je preventieadviseur bent. Competentie betekent ook niet dat je heel de VCA moet implementeren in je introductiefilmpje. Competentie betekent dat je mensen laat doen waar ze goed in zijn en ze aanmoedigen om daar nog beter in te worden. We gaan enkel maar veiliger worden door te luisteren naar de mensen die het werk uitvoeren en door procedures op te maken wanneer het nodig is. Procedures moeten duidelijkheid scheppen en niet dienen om mensen neer te kloppen nadat er iets fout is gegaan.

Laat ons alsjeblief stoppen met “veiligheid eerst” te scanderen, maar evolueren naar “veilig produceren eerst”, zodat we de nutteloze prestatieremmende procedures collectief kunnen weggooien en plaats maken voor efficiënte veiligheid waarbij de wetgever en wij als preventieadviseurs ook denken aan de economische realiteit.

Advertenties

2 thoughts on “Heilige Huisjes: de bureaucratisering van welzijn.

  1. helemaal mee eens, maar wie begint hiermee? Waar ligt het initiatief om minder procedures te “eisen”: bij de wetgever, de arbeidsinspectie, de werkgever, de …?

    Like

  2. Beste Luc, een heel interessante vraag waar ik toch een aantal dagen heb over moeten nadenken. Mijn persoonlijke visie; neem niet alles klakkeloos aan van een wetgever. We moeten procedures voorzien, maar nergens wordt gesteld wat er letterlijk moet in staan en hoe uitgebreid ze moeten zijn. Ook heb ik gemerkt dat vele arbeidsinspecteurs wel open staan voor een goed onderbouwde interpretatie van de wetgeving. Maar om te antwoorden op je vraag; ik denk dat we daar collectief aan moeten bouwen als preventie adviseurs, samen met onze werkgever. Als we samen de papieren tijger verslaan en welzijn tot zijn recht laten komen, gaan alle partijen er baat bij hebben. En de wetgever? Die zit waarschijnlijk nog ergens op MACS0647-JD (https://preventiekronkels.wordpress.com/2013/10/22/mannen-van-mars-vrouwen-van-venus-wetgevers-van-macs0647-jd/).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s