Risico’s inschatten: kinderspel?

bron: webtales.org

bron: webtales.org

Kleuters kunnen geen risico’s meer inschatten. Het was op de radio. En dus is het een feit. We beschermen onze kleuters teveel. Ze mogen geen scherp mes gebruiken. Ze mogen geen eitje bakken of op een stapel bierbakken klimmen. Ze mogen volwassenen niet zien roken en ze mogen niet in een boom klimmen.

En dus. Dus blijken we als mens allemaal een beetje “een lerende organisatie” te zijn. In dit geval dan een “niet-lerende organisatie”. Onze kleuters kunnen geen risico’s meer inschatten. Ze herkennen geen gevaar meer. Ze zien het niet. En ze ageren er dus ook niet naar. Wat ons in een vicieuze cirkel brengt.

Da’s zekers. Doordat ze geen risico’s meer kunnen inschatten, stellen ze gevaarlijke handelingen als we ze dan toch eens loslaten. Met een verhoogde kans dat de gevaren zich “veruitwendigen”. Net wat we niet willen.

Het heeft ook iets van risicohomeostase. Deze paradox stelt dat hoe veiliger we ons voelen, hoe meer risico’s we nemen. Een chauffeur koopt een SUV met het valse argument van “veiligheid” en het rijgedrag is navenant. Jaren geleden is dit fenomeen al vastgesteld bij de eerste ABS-auto’s. Als je toch altijd goed kunt remmen, mag je sneller rijden. Gevolg? Aantal ongevallen blijft stabiel. Ondanks veiliger omgeving.

En nu dus ook met onze kleuters. Maak de omgeving veiliger en het gedrag doet het omgekeerde. In dit geval uit onwetendheid en onkunde.

Met werknemers is het volgens mij net hetzelfde. Neem alle mogelijke risico’s weg en je krijgt een gevaarlijk soort medewerker. Neem de “ondernemingsrisico’s” weg uit zijn taken en je krijgt iemand die geen initiatief meer neemt. En al zeker niet realistisch doordacht. Neem de “accountability” voor een taak weg en je krijgt iemand die “es nicht gewusst” heeft. Onverantwoordelijkheid als gevaar.

Neem alle gevaren weg en je krijgt… ongelukken. En dus hebben we juffen nodig die kinderen met messen laten werken. Onder toeziend oog en met duiding. Je laat ze niet vrij-vrij, maar laat de mini-mensjes in de de kleuter groeien.

Het zouden nog goede managers zijn, die juffen. Mensen laten groeien. Mensen met messen laten werken, maar ze er niet mee laten gooien. Kinderspel toch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s