Gezocht: preventieadviseur M/V klaar voor takeoff

bird-taking-off-xxx

Ik zag net een vacature passeren vanwege een overheidsdienst die een preventieadviseur zoekt. Dat riep de vraag op welk type preventieadviseur geschikt zou zijn voor deze job. En die vraag riep op haar beurt weer herinneringen op aan de work shop die ik in januari mocht geven voor een groep preventieadviseurs van lokale overheden.

Wat ik toen zag waren vooral preventieadviseurs met veel goesting. Goesting om een bijdrage te leveren aan de verbetering van het preventieniveau in hun gemeente. Goesting om creatief te denken waar mogelijk, en pragmatisch waar nodig.

Er waren uiteraard ook verschillen. De ene had rechtstreeks en regelmatig toegang tot “zijn burgemeester”, de ander slechts indirect en sporadisch. De ene combineert de job van preventieadviseur met een personeelsfunctie, de ander met een onderhoudsfunctie. De ene opereert quasi alleen, de ander heeft een brug geslagen naar de collega’s van nabijgelegen gemeenten.

Daarnaast waren ze ook unaniem. Unaniem in het beschrijven van de uitdagingen waarmee ze te maken krijgen. Van de georganiseerde machtswissel om de 6 jaar (verkiezingen genaamd) over dat vermaledijde HOC en/of BOC dat maar niet vaak genoeg bij elkaar komt om echt te wegen op het preventiebeleid tot de vele heterogene activiteiten (en bijhorende risico’s) waarmee ze te maken krijgen.

En tenslotte was er nog die andere gemeenschappelijke factor. Geduld. Festina lente is een gave die je als preventieadviseur binnen een lokale overheid best kan gebruiken. Haast u langzaam. Jarenlang geduldig breien aan relatie en netwerk om langzaam maar zeker stapjes vooruit te zetten. Het vergt een bepaalde ingesteldheid.

En die combinatie is een interessante. Goesting en geduld. Geduld en goesting. Enerzijds verder bouwen, die opening zoeken, die stap vooruit willen. Anderzijds als een spin in een web kunnen wachten en wachten en wachten tot het moment daar is. Mensen met minder geduld noemen dat proces weleens “wachten op Godot”. Maar dat omschrijft het niet helemaal juist. Mij doet het eerder denken aan het wachten op het juiste slot voor de takeoff van het preventiebeleid.

De preventieadviseur die zijn kans waagt op de advertentie die ik zag voorbijkomen, kan dus maar best over een mooie portie geduld beschikken. En veel goesting. Ready for takeoff, dus.

 

 

Advertenties

5 thoughts on “Gezocht: preventieadviseur M/V klaar voor takeoff

  1. Pingback: Gezocht: preventieadviseurs voor lokale besturen met ‘goesting’ | Die Keure

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s