It’s the economy, stupid !

th8W9RIYUM

Met die legendarische woorden won Bill Clinton ooit de presidentsverkiezingen. Ik hoop dat Trump hem dat niet nadoet in het najaar. Niet dat ik niet geloof in economie als drijvende kracht voor wat we doen, maar omdat Trump iedere ethische component schijnt te missen.

Ik geloof heel erg sterk in het feit dat we als preventieadviseur op een economische wijze moeten denken en handelen. En tegelijk geloof ik heel erg sterk dat er vele bedrijven zijn die ethische normen hanteren die, pakweg, die van Volkswagen of Trump overstijgen. Dat is dus een winwin.

Een financieel consultant van de big five vertelde me onlangs dat bij de topparameters voor een financiële audit er wat haar betreft (het was een vrouw, zelfs bij de big five veranderen er zaken) volgende zaken zitten: rendement en omzet per werknemer. En een CEO vertelde me dat wat hem betreft een preventieadviseur moet kunnen “deliveren”. Dat die moet kunnen wegen op de organisatie in die zin dat zijn daden het rendement en de niet-productieve uren van de andere medewerkers moet kunnen verbeteren.

Beide economen hebben gelijk. Het tijdperk van de nutteloze preventieadviseur is voorbij. Een preventieadviseur die dingen verbiedt, formulieren maakt en anderen stalkt.

Moeilijk is het niet om te scoren in dit uitgesproken economische denken. Een voorraad laten verlagen heeft zeker zijn invloed op de cashflow en liquiditeit. Het heeft ook zijn invloed op het aantal bewegingen, verplaatsingen, heffen, slepen, sleuren, hoogtestapelaars, trappen op- en aflopen, … allemaal afhankelijk van welk type stock en de manier van stockeren. Hoedanook: primaire preventie. Geen trappen of minder heftruckbewegingen is ingrijpen aan de bron.

Hetzelfde voor het afschaffen van onnodig medisch toezicht. Het is een zegen dat EDPBW’s niet langer per doktersvisite hun forfait toegewezen krijgen. Zo worden nog dit jaar eindelijk duizenden onzinnige onderzoeken afgeschaft. Duizenden uren voor werknemers gewonnen. Een directe verhoging van de productiviteit van de werknemers en dus van hun kans op blijvende tewerkstelling. Gewoon omdat ze rendabeler zijn. Een beetje preventieadviseur denkt dit jaar echt goed na over welke onderzoeken behouden moeten blijven en welke uit de vorige eeuw stammen. Beeldschermwerk, werken met voeding, maar nog vele andere vast ook. Maak je risicoanalyse en geef een eerlijk advies.

Een teveel aan formuliertjes en procedures is nog zo eentje. De wetgeving staat bol van documenten en formulieren die verplicht zijn. De vorm is meestal vrij. En het samenvoegen van vele zaken in 1 kort “iets” is ook vrij. Als je maar creatief bent. En andermaal heb je een directe impact op de productiviteit.

Over verminderen van verloren uren gesproken: absenteïsme, retentie, re-integratie, psychosociale… Die zijn zo’n duidelijke win dat ik er niet eens woorden aan vuil maak.

Net als ergonomie. Cognitieve in het verminderen van handelingen (formulieren, administratie, muiskliks en onzinnige rapporteringsmails), en fysieke ergonomie in het optimaliseren van de inrichting van de werkplek. Een doorsnee bediende heeft geen enkel extra budget nodig voor een ergonomische inrichting. Die heeft goed advies nodig over hoogte beeldscherm, bureau en gebruik klavier. That’s all. Tenminste als we zo creatief zijn om een paar blokken hout aan te slepen als de bureau omhoog moet.

Als we dat met zijn allen doen, kunnen we misschien het komende decennium een betere reputatie bekomen voor ons vakgebied. Nu worden we gezien als “een verplichte kostenplaats”. Terwijl we vele troeven in handen hebben om “een onmisbare asset voor ieder bedrijf” te worden. Gewoon doen. In eer en geweten, steeds met duurzame ethische waarden voor ogen. Waarden die diep in je geworteld zitten en waar we geen bijlagen van een zoveelste KB voor nodig hebben.

It’s the economy, stupid. Een actuele slogan uit een tijdperk dat er nog gerookt werd op het werk. Vraag maar aan Monica (Lewinsky).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s