De (terroristische) spin in het web

spinnenweb-xxx

We zullen het maar op rekening van het verhoogde stressniveau schrijven, zeker? De mini-uitschuiver van minister van Justitie Geens, die gisteren de dag door op het nieuws afgespeeld werd, moet toch de aandacht getrokken hebben van heel wat preventieadviseurs.

De mijne had hij in elk geval. Zit je rustig in de wagen -in de file uiteraard, ditmaal wegens een brandende auto op de Ring rond Brussel-, hoor je plots het woord gevaar op de radio. Nu hoor je dat woord weleens vaker, zeker dezer dagen. Maar toch. Er klopte iets niet. Was het de toon waarop het uitgesproken werd? Was het de combinatie met het woord “buiten” die mijn aandacht trok?

“Het is heel goed dat de spin in het web momenteel buiten gevaar is”

Met de spin in het web bedoelde de minister Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. Maar die was toch niet buiten gevaar? Integendeel, zijn dood was net officieel bevestigd. Of had ik het fout gehoord?

En dan het voordeel van file. Je luistert gewoon een half uur later naar het volgende nieuws, en hoort precies hetzelfde. “Het is heel goed dat de spin in het web momenteel buiten gevaar is”.

Yep, hij had het wel degelijk gezegd. Voor wie het gemist heeft, het staat vast ook nog ergens op de website van de VRT. En natuurlijk bedoelde de minister “uitgeschakeld” i.p.v. “buiten gevaar”. Een onschuldige verspreking.

Wat ik me dan afvraag: zou de minister daar achteraf nog mee bezig zijn? Zichzelf elk uur op het journaal die uitspraak horen doen, en zich afvragen waarom niemand die paar woorden er heeft uitgeknipt. Blijvend de herinnering overlopen van die journalist die hem die microfoon onder de neus duwt. En hij die antwoordt. Opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Bedenkend wat hij anders had moeten zeggen. De onverwachte psychosociale dimensie van de spin in het web. Zou er op het kabinet van de minister van Justitie een vertrouwenspersoon zijn aangesteld? Of kan de minister, net als zoveel andere werknemers met zijn kleine en grote zorgen over het werk terecht bij iemand uit zijn eigen vertrouwde thuisomgeving?

“Honey, I’m home!”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s