De Codex als bijbel voor risicoanalyse

business-law-1238207-1920x1280-xxx

Preventieadviseurs die hun eerste les risicoanalyse krijgen hebben onzekerheid. En dat geeft stress. Wanneer geef je als (beginnende) preventieadviseur “genoeg” advies? Waar is de dunne grens tussen belachelijke risico’s opsommen in een verderfelijke Kinney enerzijds en “in orde zijn” anderzijds?

Ik heb ze al zo vaak gezien. De eindeloze opsommingen van mogelijke gevaren en risico’s. In grote Exceltabellen. Op A3 geprint, of zelfs A2, of op grote schermen bestudeerd door … tja, door wie eigenlijk? Alles is er eindeloos ad infinitum en exhaustief opgesomd, maar niemand heeft er oren naar… al helemaal de directie niet. Een dode risicoanalyse. Netjes volgens de regels van de kunst, maar zo dood als een pier.

Trouwens “volgens de regels van de kunst” is relatief. Want de wetgever legt die regels van de kunst helemaal niet op. Er zijn honderden manieren om aan risicoanalyse te doen en de wetgever laat ons preventieadviseurs de volledige vrije hand. Dus waarom kiezen we dan niet een manier die meteen zekerheid geeft aan je stress? Zekerheid dat je compliant bent met de wetgeving en quasi zekerheid dat je directie wilt luisteren.

Een andere approach dus. Eentje die vertrekt van de wetgeving. Het biedt de zekerheid dat je conform bent (compliant), het biedt toegang tot hogere echelons en het is pragmatisch in de uitvoering van de maatregelen. Bovendien is het ook makkelijk praten met de inspectie: je verwijst exact naar artikels en KB’s. Alles helder en duidelijk.

Het vergt wel inspanning van de preventieadviseur. Die moet niet alleen de wetgeving kunnen lezen, maar interpreteren. Vertalen van sommige mystieke punten naar een haalbare praktijk. Uitwegen zoeken waar het ideaal niet in de letterlijke tekst ligt, maar wel in het verzoenen van de praktijk met de ivoren toren van de wet…

Een stooklokaal moet een Rf60 hebben, daar raken we niet aan. Lekker makkelijk voor je checklist brand. Maar cafetaria voor 2 werknemers… moet die persé 18,5m² hebben? Bwah. Lees het KB maar, er zijn uitwegen. Kleiner kan ook wel, zeker daar waar vierkante meters pokkeduur zijn.

Pragmatische stielkennis, met de Codex als Bijbel. Onzeker voel ik me er zeker niet bij. Au contraire. I love it. Ik ben compliant, doorsta inspectie en krijg gehoor bij de directie… Compliance als risicoanalyse. Een aanrader.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s