3.000.000 stappen: SMART is niet altijd even SMART

Vanuit mijn werk ben ik veel bezig met gezondheid. En ook met management. Preventie begint bij jezelf, en ook je gezondheid kun je managen.

Elk aspect van je gezondheid kun je benaderen vanuit het SMART-principe. Het doel dat je wilt behalen, moet dus specifiek zijn, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdsgebonden. Gezien mijn eerdere preventiekronkels  (lees daarvoor “Tienduizend stappen“), grijp ik nu even terug naar het voorbeeld van de 10.000 stappen per dag.

Er zijn meerdere benaderingswijzen mogelijk, en in de voorbije drie jaar heb ik er verschillende uitgeprobeerd.

10.000 stappen per dag?

Dit is de klassieker uiteraard, en als je daar genoeg aan hebt om jezelf gemotiveerd te houden, dan hoef je niet verder te lezen. Voor mij was het alleszins niet voldoende. Vandaag slechts vijfduizend stappen? Meh. Teveel moeite om vandaag nog de tienduizend te halen. En morgen is toch weer een nieuwe dag. So why bother?

Ik heb uiteindelijk de managementtechniek van Jerry Seinfeld gebruikt, “Don’t break the chain”, om mezelf gemotiveerd te houden. Hiermee ga je opeenvolgende dagen waarop je je doel hebt bereikt, aan elkaar rijgen tot een ketting. En met elke bijkomende dag, wordt je ketting langer. Mis je een dag, dan begin je weer van nul af aan. Mijn record tot dusver is 26 aaneensluitende dagen met meer dan tienduizend stappen.

Dit systeem werkte relatief goed voor mij. Nadeel was wel: wanneer ik dan toch door een geval van overmacht een dag miste, en ik dus weer helemaal opnieuw moest beginnen, dan was ik niet echt gemotiveerd om onmiddellijk weer de draad op te pikken. Dus ben ik ongeveer een jaar geleden een bijkomend systeem gaan toepassen, dat gaandeweg Jerry’s dagkettingen is gaan vervangen. Exit dagsysteem. Enter systeem nr 2.

70.000 stappen per week?

smart-stappen-per week

Ik tracht met dit systeem nog steeds elke dag aan tienduizend stappen te raken, maar als ik dan eens een dag mis: niet getreurd, zolang ik maar gemiddeld aan tienduizend stappen per dag raak. Dus wanneer ik weet dat ik in een bepaalde week een aantal dagen heb met consultaties of marathonmeetings, dan ga ik de overige dagen extra moeite doen, opdat ik mijn gemiddelde haal. En hier rijg ik dan weer mijn Seinfeld-kettingen van. Tien aaneensluitende weken met gemiddeld meer dan tienduizend stappen per dag is mijn maximum.

Tot je die week hebt, dat je een dag consultaties hebt (2664 stappen), én een dag met ochtend-en-lunch-en-namiddag-en-avondmeetings (3836 stappen), en de dag erna heb je door het lange zitten last van kramp in een been (3987 stappen), en probeer maar eens tienduizend stappen op één been te huppelen, en lap, je prachtige ketting is onherroepelijk verkloot. Iets dergelijks is me in de tweede week van juni overkomen, en in de volgende weken vond ik niet meer de motivatie om de draad weer op te pikken. Exit weeksysteem. Enter system nr 3.

3.000.000 stappen per jaar?

Ik had ook nog kunnen experimenteren met maanden, maar ik zag niet echt de meerwaarde. In plaats daarvan heb ik met terugwerkende kracht drie miljoen stappen als mijn jaardoelstelling voor 2015 beschouwd. Nee, dan kom je niet aan tienduizend stappen per dag, maar je doelstellingen moeten aanvaardbaar en realistisch blijven, remember? Ik heb dus eerst de voorbije jaren eens bekeken: 2.450.400 stappen in 2013 en 2.759.928 stappen in 2014. 3.000.000 stappen is een mooi rond getal dat hoger ligt dan wat ik tot nu toe bereikt heb. Het lijkt me nog haalbaar, en een gemiddelde van 8.219 stappen per dag vind ik op zich ook al een mooi resultaat. Als je een beetje met Excel kunt werken, dan kun je ook zoals in onderstaande grafiek een dag-tot-dag resultaat bijhouden, waarmee je elke dag opnieuw kunt kijken hoe ver je staat ten opzichte van je doel. Je kunt zien of je eventjes een tandje moet bijsteken, of nog wat reserve hebt. En zoals het er momenteel naar uitziet, haal ik dit jaar de 3.000.000 stappen op mijn sloffen!

smart-stappen-per jaar

SMART is dus niet altijd even SMART. Niet alle doelstellingen werken even motiverend. Ditzelfde principe geldt uiteraard ook op bedrijfsniveau.

Overigens is een van mijn andere jaardoelstellingen 50 uren schrijven. Ja, dat is een bedroevend lage doelstelling, en toch is het er een die ik de laatste jaren niet meer haal. Maar met het schrijven van deze Preventiekronkel ben ik alleszins weer één uur dichter bij mijn doel!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s