“Why did the chicken cross the street?”, aka* “De verdubbelaar slaat weer toe”

kip-xxx

In de lagere school leren mijn dochters tegenwoordig spellen met de klinkerdief en de verdubbelaar. Voor de oudere garde (zoals ikzelf) een zeer ondoorzichtige manier om de regels rond open en gesloten lettergrepen en het al dan niet verdubbelen van klinkers / medeklinkers aan te leren. Maar dit terzijde. Dacht ik. Want tot mijn verbazing ontdekte ik recent dat het begrip ook zijn intrede deed in mijn eigenste professionele leefwereld. Jawel, de verdubbelaar heeft op de FOD WASO de voorbije zomer toegeslagen. Alweer.

Eerder konden we in het KB rond elektrische installaties al lezen dat installaties die onder het AREI vallen aan het AREI moeten voldoen (lees daarover de blog “*zucht* Is dit nu wetgeving nieuwe stijl?”). En nu zijn we weer vertrokken voor een rondje… Ditmaal gaat het om vertrouwenspersonen. Vertrouwenspersonen mogen geen lid van het comité zijn. Comitéleden mogen geen vertrouwenspersoon zijn. Whatever, combineren mag niet.

En om helemaal zeker te zijn, heeft de verdubbelaar bij de FOD WASO er voor gezorgd dat het twee keer niet mag/kan. Het is me er toch eentje, die verdubbelaar.

  • Welzijnswet , Art 32sexies: De vertrouwenspersoon die deel uitmaakt van het personeel van de onderneming waar hij zijn functie uitoefent kan noch werkgevers-, noch personeelsafgevaardigde zijn in de ondernemingsraad of in het Comité voor preventie en bescherming op het werk van die onderneming, noch deel uitmaken van de vakbondsafvaardiging.
  • Welzijnswet , Art. 57.– De preventieadviseur of de vertrouwenspersoon die deel uitmaakt van het personeel van de onderneming waar hij zijn functie uitoefent kan noch werkgevers-, noch personeelsafgevaardigde zijn (in het comité PBW).

Mooi hé. Twee keer hetzelfde. Bijna letterlijk. En binnen dezelfde wet. En het straffe is dat het beide relatief nieuwe bepalingen zijn (respectievelijk uit 2014 en 2015). En het wordt nog plezanter als je de overgangsmaatregelen er bij neemt:

Art.  32sexies geldt niet voor  VP die al benoemd waren op 1 september 2014. Dus comitéleden die voor die tijd benoemd werden, mochten onbeperkt blijven combineren. Art. 57 geldt dan weer vanaf de komende sociale verkiezingen, vanaf 2016 is het dus toch gedaan met het combineren. Behalve dan voor de vakbondsafvaardiging blijkbaar, en voor leden van de ondernemingsraad, die mogen wel nog.

Dan vraag je je toch af of er bij het opmaken van nieuwe wetgeving niet iemand is, een enkel iemand maar, die dit soort dingen merkt. Iemand die er aan denkt dit er uit te halen, en iets gebruiksvriendelijker te maken voor het de wereld in gestuurd wordt. Niet, dus. Of heeft het te maken met het feit dat de beide wetgevingen voorbereid werden onder twee verschillende ministers van Werk? Want in dat geval hebben we te maken met een typisch geval van “anders en beter”. “De vorige minister vond dat de combinatie wel kon? Voilà, wij draaien dat terug. Maar wel op een iets andere plek, dan valt het minder op. Er is toch niemand die er nog zijn weg in vindt.”

Het doet me denken aan de vele varianten op het mopje “Waarom stak de kip de straat over?” In dit geval was dat ongetwijfeld om de vertrouwenspersoon te gaan vertellen dat ze gepest werd met ondoorzichtige wetgeving.

 

*aka = also known as

Advertenties

One thought on ““Why did the chicken cross the street?”, aka* “De verdubbelaar slaat weer toe”

  1. Verbaast me niet. We hebben bij Wolters Kluwer ooit de vraag gekregen van bepaalde overheden of we AUB de laatste, gecoördineerde versie van een wetgeving aan hen konden bezorgen… want ze wisten het zelf allemaal niet meer. Ik heb ook weet van een auteur van een zeer onleesbaar KB die er trots op was dat zijn werk zo complex was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s