De ambigue preventieadviseur

Ambigu of schizofreen ? Wat zal het zijn voor de preventieadviseur? We hebben nog hopen industriële risico’s die we onder controle moeten houden. De Chinese ontploffingen tonen het aan. Of net niet. Want met de verschuiving van de productie, verschoven heel veel industriële risico’s mee naar China. Primaire preventie als het ware… Productie weg, risico’s weg. In West-Europa toch tenminste.

Voor een stuk toch. We mogen het niet onderschatten. Elektriciteit, brand, asbest, biologische agentia… het zijn actuele vraagstukken. En dus hebben we de blijvende aanwezigheid van ingenieurs nodig.

Al ben ik blij dat er een onderscheid opduikt. In de analyse die het FOD bestelde aangaande de opleiding tot preventieadviseur zie ik een voorzichtig pleidooi om de technici af te splitsen van de generalisten. En terecht.

Elk afzonderlijk gebied van de technische materie is een specialisme op zich. Je kan niet thuis zijn in hoogspanning, brand, asbest en chemische of biologische agentia tegelijk. Leonardo Da Vinci was de laatste homo universalis. De laatste mens op aarde die in alle vakgebieden tegelijk prof was. Daarna was de wereld en de kennis over de wereld te divers en te groot voor één persoon.

En de homo IPA’cus anno 2015? Wel de interne preventieadviseur zit in een complexe wereld. Hij moet in de eerste plaats mensen begeleiden. Meestal in een tertiaire sector (ong. 75% van de Belgische economie is tertiair). Mensen met psychische problemen. Mensen met ouderdomskwaaltjes en rugpijn. Mensen met absenteïsme omwille van zieke kinderen. Mensen met woonwerkverkeer.

Deze interne preventieadviseur moet inbreken in de ondernemingsraad en meeschrijven aan het arbeidsreglement. Mee aan tafel zitten om een beleid oudere werknemers of alcohol uit te tekenen. Mee gedragsverandering helpen aansturen. Deze IPA is een f*** HR-manager aan het worden met kennis van risicoanalyse en preventiehiërarchie.

Hij moet ook actief mee helpen sturen. Passief een Kinney opstellen en met het vingertje wijzen, kan echt niet langer. Pragmatisch mee helpen de boel onder controle houden en verbeteren. Met de competentie om de wetgeving in ieders voordeel te interpreteren. Met zin voor compromis waar het kan, en een genadeloze enge interpretatie waar het moet.

En net zoals zovele wijzigingen in deze maatschappij, is ook hier de realiteit sneller aan het wijzigen dan wetgever en grote dienstverleners in de sector aankunnen. Ze beginnen nog maar vaag te beseffen dat communicatie, overleg en HR belangrijker zijn dan het kennen van chemische reacties. Dat er een verschil nodig is tussen een generalist binnen een bedrijfscontext en een specialist binnen een externe dienst voor technische controle. Explosiedeskundigen huur je in als je bepaalde chemische reacties wil voorkomen. De generalist haal je binnen als je menselijke chemie wil bekomen.

De IPA van de toekomst? Wel die kan aansturen, bemiddelen, plannen, absenteïsme bestuderen, woonwerk optimaliseren en de brug met HR maken. Van mij mag hij mee in zowel directiekamer, ondernemingsraad als comité. En de vloer natuurlijk. Om de voetjes op de grond te houden. En samen met HR er iets van te bakken…

Advertenties

2 thoughts on “De ambigue preventieadviseur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s