Tijd om de preventieadviseur opleiding naar de 21ste eeuw te brengen?

Als preventieadviseur heb je het recht en de plicht om je te vervolmaken. Het is een zinnetje uit artikel 23 van het KB vorming en bijscholing van de preventieadviseurs. Echter lijkt dat in de praktijk niet altijd zo van zelfsprekend te zijn. Natuurlijk heb je symposiums en bijscholingsdagen via de vakorganisaties. Maar het is een beetje zoals op school: één iemand staat vooraan zijn geweldige kennis tentoon te stellen, terwijl iedereen in de zaal braaf zit te luisteren. Of zijn mail te checken. Of in slaap te dommelen.

kansai_university_japan_school

Preventie en welzijn een vooruitstrevende sector noemen, is een beetje zoals zeggen dat de katholieke kerk in de 21ste eeuw zit. Het klopt gedeeltelijk, maar iedereen met kennis van zaken zal die uitspraak eerder sarcastisch opnemen dan au serieux. Er is blijkbaar een koninklijk besluit nodig om de krijtlijnen van een opleiding en bijscholing van een preventieadviseur te bepalen. En zelfs dan nog slagen er veel preventieadviseurs niet in om daadwerkelijk de tijd te nemen om nieuwe wetgevingen te bestuderen, begrijpen en kennen. Laat staan dat er tijd is om echt onderzoek te verrichten, tenzij het een ongevalsonderzoek is, dan moet de preventieadviseur het maar doen.

Opleidingen tot preventieadviseur zijn over de verschillende opleidingscentra quasi hetzelfde. Ze worden op een heel schoolse manier gegeven, vaak zonder dat er rekening wordt gehouden met de noden van de groep. Die groep wordt zo heterogeen mogelijk gemaakt opdat er voldoende invalshoeken zijn. Of om voldoende frustraties te veroorzaken omdat het te algemeen is? Hier en daar een opzoekwerkje, wat groepswerk, eindwerk en diploma op zak.

Is het niet allemaal wat achterhaald? Velen die aan de preventieadviseur cursus starten, hebben geen idee aan wat ze eigenlijk beginnen (incluis mezelf). Er wordt aan een serieus tempo informatie door de strot geramd, maar er is amper tijd om het te toetsen in de praktijk. Ik heb het (on)geluk gehad om tussen de basismodule en de specialisatiemodule bijna een jaar tussen te laten. Het is een verruiming om, tijdens die 6 maanden dat ik daarvan werkte, de kennis van de basismodule om te zetten. Veel dieper te graven in de achtergrond van KB’s en vooral: uw eigen draai in preventieland te vinden.

Dit is dan ook een pleidooi om de opleiding van preventieadviseur grondig te moderniseren. Probeer te experimenteren met zelfstudie, afstandsleren en e-learning. Probeer verder te denken dan de gekende paden. Specifieke opdrachten om uit te zoeken in je bedrijf in plaats van een fictieve BVBA uit een sector waar men mogelijk nooit meer mee in aanraking komt. Geen anderhalf jaar elke week naar de les, maar een leertraject op maat van de student.

Preventieadviseurs in spe hebben te weinig inspraak over wat men in het programma wil en kan zien. Het is een spijtige zaak dat je in je opleiding je niet kan verdiepen in de zaken waar je echt interesse in hebt. Of in de zaken waarvan je zelf weet waar je tekort in schiet. Toespitsen op een onderwerp onder begeleiding van ervaren rotten is spijtig genoeg iets dat je enkel tijdens het eindwerk doet, terwijl dit misschien wel eens de rode draad van een opleiding zou moeten zijn.

Advertenties

2 thoughts on “Tijd om de preventieadviseur opleiding naar de 21ste eeuw te brengen?

  1. Hier ben ik al langer voorstander van. Zelf geef ik veiligheidsopleiding in het bedrijf waar ik werk en vind het zeer belangrijk dat er interactie is, dat er cruciale dialogen worden gevoerd en dat er een cratief wisselwerkingsproces ontstaat. “je maakt de opleiding mee door mee de opleiding te maken”. Ik doe mee!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s