Eindwerken: sterkere thrillers dan Midsomer Murders

mm

Eindwerken zijn in het oog van een storm terecht gekomen. Ze zouden overbodig zijn. Ze zouden onnuttig zijn. Ze zouden niet moeten zijn. Volgens sommigen. Ook volgens sommige opleidingsinstituten die zowat alles laten passeren. Niet volgens mij.

Ik hou van eindwerken. Goede eindwerken. Zelf schreef ik er drie en volgend jaar een vierde. Jaarlijks begeleid ik er een twintigtal, als promotor of als lezer/jury. Quasi allen van preventieadviseurs in spe.

Geloof me. Ze zijn nuttig om je denken te verdiepen, even verder gaan dan de waan van de dag. Ze zijn nuttig voor een eerste job, een nieuwe job of het slopen van een muur. Echt waar.

Goede eindwerken lezen als een thriller. Eerst de setting, gevolgd door een moord, de noodzakelijke stappen om je moord op te lossen en in de finale ontmasker je de moordenaar. Knap hé, zo’n Midsomer murder in eindwerkformaat. Probleemstelling, doelstelling, uitwerking en besluit. Voilà. Ideale vakantieliteratuur.

Dat ze niet gelezen worden, kun je voorkomen. Maak gewoon meer van je eindwerk. Plus est en vous. Schrijf een abstract en geef het aan een vakorganisatie. Publiceer er een blog over. Ga ermee aan de slag op LinkedIn en Twitter. Push je harde werk.

Zie het als een open sollicitatie. Geen werkervaring? So what, je hebt een eindwerk en ze zullen het weten. Het begint natuurlijk met de juiste keuze van het juiste onderwerp. Een onderwerp dat leidt tot werk. Tot de job die je wilt. Wil je als preventieadviseur met chemie bezig zijn, schrijf dan niet over lawaai. Werk je al in lawaai, maar wil je naar chemie? Schrijf dan over chemie en gebruik het als open sollicitatie. Als je huidige werkgever scherp staat, zal hij je helpen bij een interne verschuiving. Staat hij niet scherp, ga dan Darwiniaans te werk. Er bestaan zat goede werkgevers.

Ben je al actief in het werkveld en vind je nooit de “benodigde” tijd om te reflecteren? Wel, je studie verplicht je te reflecteren. Doe het. Neem dat probleem dat je al jaren achtervolgt bij het nekvel en laat het niet meer los. Bijt je er in vast. Verwoord het achteraf in drie slides en smijt het in het directiecomité op tafel. Onderbouwd, uitgedacht, gefileerd. Midsomer op zijn best. Voor je het weet heb je groen licht voor je project. Na jaren in de schuif liggen.

Een eindwerk als iets positiefs. Als een momentum. Een momentum voor jezelf, voor een ideaal, voor een project, voor een job. Een momentum. Midsomer zonder slechterik. Midsomer met een fancy fair met alleen maar opportuniteiten. Wees voor één keer een “bloody” opportunist. En de echte opportunisten kunnen nog een stapje verder gaan, ze kunnen voor de jackpot gaan door hun eindwerk in te dienen voor de Vlaamse scriptieprijs. Gewoon doen. Een “nee” heb je, een “ja” …

Advertenties

5 thoughts on “Eindwerken: sterkere thrillers dan Midsomer Murders

  1. Pingback: Tijd om de preventieadviseur opleiding naar de 21ste eeuw te brengen? | Preventiekronkels

  2. Een eindwerk moet steeds een weerspiegleing zijn van uw gedrevenheid, interesse en kunnen. Het opzoekwerk en het uitschrijven van dit eindwerk geven je een enorme bagage aan kennis die je steeds zult kunnen gebruiken. Ik heb het geluk gehad om met een fantastiche promotor te werken die het beste naar mij heeft bovengehaald. Deze bagage is onbetaalbaar én gratis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s