Elk goed verjaardagsfeest heeft een onthaal.

bron: maartenrijnen.sendasmile.comDeze zomer ga je feesten. Ongetwijfeld. Een barbecue links en rechts. Een koppel dat 20 jaar samen is, zoals in onze vriendenkring onlangs. Een afscheidsfeest van de lagere school voor mijn oudste dochter. Voor anderen dan weer Werchter of iets gelijkaardigs met veel decibels, slecht bier en koude frieten.

En wat heeft elk geslaagd feestje gemeen? Een aangenaam onthaal. Iemand die je een hand geeft bij het binnenkomen. Iemand die je toont waar de lekkerste hapjes staan en – zoals op dat jubileum – iemand die je er attent op maakt dat er Chimay van het vat is… Blonde Chimay.

Je voelt je welkom op zo’n momenten. Je voelt je warm vanbinnen door die handdruk en die Chimay helpt natuurlijk ook.

Laten we daarom dit blogje gebruiken om iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Iemand is er vandaag 40 geworden. En meer dan ooit actueel. CAO22 over het onthaal is vandaag, 26 juni 2015, jarig. Hiep Hiep Hoera.

En iedereen is uitgenodigd, ongeacht leeftijd. Alle werknemers zijn uitgenodigd. Het staat zo in de tekst:

“(Het verjaardagsfeest) is van toepassing op alle werknemers die in de diverse bedrijfstakken van het ganse land zijn tewerkgesteld en die gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst voor werklieden, door een arbeidsovereenkomst voor bedienden of door een leerovereenkomst. Zij maakt geen onderscheid tussen de werknemers naargelang van hun leeftijd.”

Net zoals je bij Werchter een programma krijgt, bij een vriendenfeest een Chimay of bij een verjaardag een stuk taart… Iedereen krijgt zijn onthaal. In overleg met sociale partners en diets meer. Chaos is niet aan ons besteed, een feest dient georganiseerd.

Vergeet om te beginnen de jobstudenten niet. Zij zijn de klanten en werknemers van morgen. Ze toeteren ook je reputatie om zeep of de hemel in via sociale media. Heet ze welkom op het verjaardagsfeest.

Vergeet de nieuwe instroom niet. Het is hun eerste feest. En dat maakt de grootste indruk van allemaal. Alle andere feestjes worden hieraan gebenched. En jouw feest moet er met kop en schouders bovenuit steken. Jarenlange trouw levert dat op. En veel likes.

En tenslotte, zoals bij elke huwelijksverjaardag, zijn er ook bloemetjes nodig voor degenen met wie je al sinds mensenheugenis samen bent. Telkens de wereld wat verandert, is er een onthaal nodig. Nieuwe taakinvulling, job, machine, functie. Laat voelen dat we gelukkig samen zijn.

En doe het niet zoals mij overkwam eerder deze week. Tot half negen werken op de dag dat je 15 jaar samen bent met je vrouw… En dan thuiskomen en vragen waarom er bloemen, wijn en hapjes klaarstaan…. Lomp. Denk dus op voorhand aan de verjaardag van onze onthaal-cao. En vermijd wat ik nu moet doen: “Sorry Myriam, volgend jaar vergeet ik het niet”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s