Schoon schip…

schoonschip

Hulp in huis, voor mij als werkende moeder een geweldige steun. Die halve dag dat iemand anders voor het onderhoud instaat geeft mij de ruimte om in het weekend meer tijd met de kids door te brengen. Zoals zoveel Belgen maak ik dankbaar gebruik van dienstencheques.

Ik ben gezegend met een schat van een poetsman die wekelijks meehelpt om het huishouden gerund te krijgen. En 20 juni, dag van de poetshulp, nog eens een ideale gelegenheid om hem hiervoor in de bloemetjes te zetten. De evidentie zelf denk ik dan… En toch… Respect voor de poetshulp is blijkbaar geen evidentie. Enkele jaren geleden gaf ik aan medewerkers (vooral medewerkster eigenlijk) van verschillende bedrijven ‘ergonomie bij schoonmaakwerk’. Goede uitgangshouding, wringtechnieken en tips voor het voorkomen van rugproblemen zijn mooi in theorie. Wanneer er echter op de arbeidsplek weinig fatsoenlijk poetsmateriaal voorhanden is, is het moeilijk om deze theorie naar de praktijk om te zetten.

Heel wat verhalen passeerden de revue tijdens de opleidingssessies. Soms zijn het de arbeidsmiddelen die niet deugen: aftrekkers met een steel van ongeveer 1m lengte (leg dan maar eens uit hoe je je rug recht houdt tijdens het dweilen), vensters wassen op een armzalig trapladdertje of een stoel met 3 poten, … Soms zijn het de gegeven opdrachten die niet deugen: een poetsvrouw werd gevraagd om op de knieën met een schrobborstel (zonder steel!) een keukenvloer te poetsen, een andere mocht 4 uur lang plafonds afwassen (ja, op een slechte ladder), buitenkant venster wassen in de regen of vrieskoude,… En allemaal hadden ze verhalen over uitwerpselen van huisdieren, gebruikte maandverbanden, vuile onderbroeken en zelfs condooms langs het bed.

Maar vooral de psychosociale belasting of soms zelfs het totale gebrek aan respect weegt door. En het moet vooral vooruit gaan! En perfect gedaan zijn. Misschien vergeten we soms dat het tempo waarmee we zelf door het huis ‘vliegen’ als we de dweil ter hand nemen misschien een uurtje vol te houden is, maar geen hele week. Ik besef echter terdege dan ‘mijn’ poetsman niet enkel die halve dag bij ons aan de slag is, maar 5/7 2 gezinnen per dag ondersteunt.

Nog een mooi voorbeeld van een kennis die een dienstenbedrijf runt: Mensen bellen om vervanging te vragen voor een poetshulp met vakantie en kennen niet eens de naam van hun hulp, ook als is ze al een jaar in het gezin. Of de poetshulp die aangaf dat ze op een warme dag haar drinken vergat en zelfs geen glas van de kraan kreeg (“het personeel moet zijn eigen drinken meebrengen”).

Opgeruimd staat netjes? Respect ook! Laten we de dag van de poetshulp gebruiken om schoon schip te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s