#iloveprevention

(bron foto: http://www.issa.int)

(bron foto: http://www.issa.int)

 

Vorige week was het Werelddag van de Veiligheid. Een mooie dag was het, met veel zon en een paar druppels regen. Maar verder niet veel meer, of ook niet veel minder. De dag bestaat al geruime tijd en komt jaarlijks terug op dezelfde datum.

Dit jaar werd de hashtag iloveprevention aangekondigd (#iloveprevention). “Dat moet lukken om die trending te krijgen op twitter”, dacht ik nog. Een WERELD dag, weet je wel.

Maar, ach, mijn kinderlijke naïviteit, of was het eerder mijn onervarenheid, speelde me parten.

Niks trending, niks speciaal te merken op de sociale media. Akkoord, er waren zeker wat tweets en statusupdates over het thema! Onze Minister van Werk en Vicepremier dacht eraan. Hij voegde ook een mooie grafiek toe over de daling van de arbeidsongevallen. Al werd dit wel voorzien van de nodige bedenkingen.
En ook die andere Viceminister President, van de Vlaamse Regering. Zij retweette, met een ludieke foto nog wel.
En ILO, natuurlijk, want die organiseerden ooit voor het eerst de Werelddag van de Veiligheid. Hun voorzitter had het over de 6400 mensen die dagelijks sterven door een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Verder was de Health & Safety Manager van het VBO actief met een blogbericht over het houden van preventie. Maar stelde hij wel in vraag of het enige impact kan hebben?

Wie nog het meest zijn best deed was EU-OSH. Maar trending? Ho maar.
Wat wel trending was die dag was #ikbengeenracistmaar. En ook Nepal, om begrijpelijke redenen.

Raar toch eigenlijk, want veiligheid is toch iets van iedereen? Van elke dag zelfs.

We doen toch elke dag talloze ‘risicoanalyses’ in ons hoofd….

  • De trap naar beneden nemen en merken dat er materiaal op een trede ligt. Oei, daar kan ik over uitglijden. Waarschijnlijkheid = “zeer waarschijnlijk”. Ernst = “iets dat veel pijn zal doen”. Maatregel: Dus toch maar die trede overslaan.
  • Of nee, herevaluatie na maatregel.  Want een trede overslaan, dat is toch wel een heel grote stap. Waarschijnlijkheid om je evenwicht te verliezen is groot, zeker gezien de omstandigheden. Je hebt een (zware) laptoptas in één hand. Ernst blijft hetzelfde, “iets dat veel pijn zal doen”.
  • Oké, de omstandigheden geven aan dat er toch nog wel een beetje plaats is naast dat materiaal op die trede, daar kan die voet nog wel tussen.
  • Extra maatregel, met je vrije hand toch maar de leuning vastnemen, de waarschijnlijkheid doen dalen. Kans om te vallen wordt kleiner. Oef, veilig beneden geraakt.
  • Bijkomende maatregel: materiaal van de trede nemen en tijdelijk op de grond leggen.  Maatregel op middellange termijn: laptoprugzak kopen zodat er steeds twee handen vrij zijn op de trap.

LMRA noemen ze dat. Gezond Boerenverstand ook wel. Met veiligheid bezig zijn. Alle dagen weer.

28 april ging voorbij, #iloveprevention was geen trending topic. Maar preventie blijft en gelukkig ook de hashtag iloveprevention. Voor mij toch zeker wel. Ik hou van preventie!