Nationale Kippenmaand

kiekens

In Amerika bestaat er een nationale kippenmaand. I kid you not. Gevonden op de site van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. En gelijk hebben ze, die diertjes moeten beschermd worden tegen de excessen van onze schaamteloze race naar meer en goedkoper. Van vleeskoeien kan je zeggen dat het biefstukken op poten zijn, hetzelfde geldt voor de kleine tweepoters: hoe zwaarder en hoe sneller op gewicht, des te beter.
Als ze volgroeid zijn worden ze machinaal geslacht. Hoe sneller, hoe beter. En laat het daar in de Verenigde Staten nu ook fout gaan.

Dit verhaal over kippen begon toen ik te weten kwam dat NIOSH een rapport had uitgebracht over de snelheid van de slachtlijnen. De vraag om een rapport kwam van het FSIS, Food Safety and Inspection Service, een onderdeel van het USDA, zeg maar het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Bij de invoering van een nieuw inspectiesysteem wilde men ook de snelheid van de lijnen opdrijven, maar om er zeker van te zijn dat dit voor de arbeiders geen probleem zou zijn, vroeg men dus een rapport bij NIOSH.
In Amerika is de lijnsnelheid al meer dan 60 jaar lang vastgelegd op 140 dieren per minuut per arbeider (bpm, birds per minute, geen grap). Tussen de arbeiders bevinden zich ook inspecteurs om na te gaan of er geen dieren tussen zitten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Een deel van het plan was die inspecteurs te vervangen door eigen werknemers die de kadavertjes controleren. Zelfregulering zeg maar. Minder wetgeving en minder pottekijkers.

140 bpm. Te vergelijking, Bleed it out van Linkin Park heeft net 140 beats per minute. Denk maar eens dat met elke hoofdknik er een kadavertje passeert. De gevolgen van dit tempo zijn blijkbaar catastrofaal. De studie stelde vast 42% van de arbeiders leed aan Carpal Tunnel Syndrome. NIOSH voerde deze studie uit voor de verhoging van de snelheid en na de verhoging van de snelheid.
Tot groot jolijt van de industrie was er nauwelijks verschil tussen de twee meetmomenten.
Dit deed hen dan ook onmiddellijk besluiten dat de snelheid van de lijn geen invloed heeft op het bewegingsapparaat van de werknemers en dat de lijnsnelheid, op gezag van NIOSH, kon verhoogd worden.

NIOSH zat natuurlijk verveeld met het feit dat ze voor de kar van de voedselindustrie werden gespannen, zeker ook omdat er behoorlijk wat tegenwind kwam uit vakbondskringen en van organisaties die toekijken op de voedselveiligheid. NIOSH haastte zich dan ook om tekst en uitleg te geven bij het rapport. De sector kwam zwaar onder druk te staan omdat er organisaties waren die zo ver gingen de regering van de Verenigde Staten voor de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten te dagen omdat ze geen maatregelen nam om de mensenrechten van de arbeiders in de sector te beschermen.

Uiteindelijk heeft het USDA een nieuw inspectieprogramma (NPIS) uitgewerkt met minder inspecteurs. Maar de lijnsnelheid werd niet verhoogd. Zoals een commentator zei, men heeft beslist een slechte situatie niet nog slechter te maken. Zo’n 200 bedrijven zullen dit nieuwe systeem gaan gebruiken, de overige behouden de oude inspectiesystemen.

Er zijn ook een aantal veiligheidsregeltjes in de nieuwe wetgeving opgenomen. Eentje toont echt wel aan hoe goed het gesteld is met het arbeidsklimaat: de 200 bedrijven moeten een poster van OSHA ophangen. Op die poster staat informatie over symptomen van werkgerelateerde aandoeningen en vermeldingen van het recht van de werknemer om zijn werkgever te wijzen op gezondheidsproblemen zonder bang te moeten zijn voor represailles.
Lang leve nationale kippenmaand.

Advertenties