Napo doet het goed maar jij doet het beter!

todolist

(bron foto: http://nl.123rf.com/profile_mybaitshop)

Wat telt er voor jou ? Wat is er echt belangrijk in jouw leven ? Heb je een persoonlijke visie?

Mensen zijn gewoontedieren, van nature gericht op het behoud van wat ze kennen en kunnen. “Everyday people do everyday things but I can’t be one of them” is een zin uit een recent dansnummer van Alesso (“Heroes“).

Wanneer een werknemer gevraagd wordt waarom hij zijn taak op een onveilige manier uitvoert krijg je maar al te vaak het antwoord “Omdat ik dat al jaren zo doe“. Wanneer je een leidinggevende vraagt waarom het gebruik van beschermingsmiddelen niet toegelicht wordt, hoor je “dat is toch duidelijk“. Wanneer je het preventiebeleid van een bedrijf analyseert stel je nogal vaak een reactief beleid vast en … “omdat het moet“. Maar het is niet omdat je het gewoon bent op deze manier dat het niet op een andere manier kan. De werkwijze (of beleid) wordt pas in vraag gesteld wanneer het (bijna) fout liep (“oef, hier komen we goed weg“).

Wat is Preventie ? “Geheel van bepalingen of maatregelen die worden genomen of vastgelegd in alle stadia van de activiteiten van de onderneming of instelling; op alle niveaus met de bedoeling risico’s te voorkomen of te verminderen tot een aanvaardbaar niveau.” Investeren in preventie en welzijn op het werk komt het bedrijf of organisatie vooral op het vlak van kostenbeheersing – het voorkomen van arbeidsongevallen – ten goede maar heeft ook een positieve invloed op de concurrentiepositie, klantentevredenheid, integrale kwaliteitszorg, kwaliteit van de werkomgeving, …

Maar wat telt er voor jou?

Veiligheid, passend advies geven, (team)werk, jobtevredenheid, geld, status, passie, geluk, … Als je jezelf de spiegel voorhoudt en bepaalt wat voor jou echt belangrijk is in het leven kun je tot een persoonlijke visie komen. Het is dus belangrijk om te ontdekken wat jouw persoonlijke waarden zijn.

En dit is gemakkelijker dan je denkt. Stel je jezelf maar eens de volgende vragen (bron: nieuwsbrief september 2014 NLP, Sabine Hess):

  • waar houd ik van?
  • wat maakt mij gelukkig?
  • wat vind ik leuk, waar heb ik plezier in?
  • waar krijg ik energie van?
  • wanneer sta ik in mijn kracht?

En wat levert dit mij dan op? Wat vind ik écht belangrijk? Dan krijg je antwoord op de vraag wat voor jou werkelijk belangrijk is. Dan kun je “de juiste dingen doen” om het met de woorden van Stephen Covey te zeggen. Met dit inzicht kun je prioriteiten stellen om te bereiken wat jij wil. Check daarna of je persoonlijk visie aansluit bij de visie van je afdeling, bedrijf of organisatie. Als er een match is, kun je je eigen visie realiseren.

“Iets betekenen in het leven van anderen, waardoor momenten van geluk bereikbaarder worden”, is een goed uitgangspunt. Een gevoel van geluk zit soms is een klein gebaar. Verstop je niet langer. Doorbreek de dagelijkse sleur en de macht der gewoonte, stel prioriteiten en maak het verschil. Je zal je eigen “Hero” zijn. Nog beter dan Napo. Want dit is echt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s