De jury heeft altijd gelijk (zelfs al heeft ze ongelijk)

informed

Docwerkers hebben een brede interesse. We lopen graag met onze kennis te koop en zijn nogal competitief ingesteld. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat we graag quizzen. Vorig weekend was het weer de jaarlijkse quiz van de personeelskring van onze moederorganisatie. Met wat (ex) collega’s vormden we het quizgroepje ‘Safety first’ onder het motto: “Meedoen is belachelijker dan winnen”.

Dat motto viel wat tegen (we waren maar met vier van de zes ingeschreven quizploegleden , de antwoorden kwamen niet of heel moeizaam, en soms wisten we helemaal niet waar het over ging). Het resultaat? De middenmoot van het klassement. Het zal de leeftijd wel wezen.

Bij één vraag dachten we “Yes! Dat punt halen we zeker binnen.” Het ging over rookmelders. En daar hebben we net een heel succesvolle campagne over afgerond. Als we een joker hadden mogen inzetten…

De vraag in kwestie was: In welke ruimte van je huis hang je “volgens de brandweer” het best een rookmelder op? Als antwoord kon je kiezen uit:
• De living
• De kelder
• De keuken
• De slaapkamer

… Doe zelf maar een gok…

Tijdens onze rookmeldercampagne hebben we overal in het land mensen gesensibiliseerd over het belang van rookmelders. En over de juiste plaatsing van de melders. Brand maakt ‘s nachts de meeste slachtoffers. Overdag waarschuwt je neus je voor beginnende brand. Als je slaapt ruik je niets, dan moeten rookmelders je wakker maken. Hang ze dus op een plaats waar de warme, stijgende rook vermoedelijk naar toe gaat, én vooral waar je ze kan horen. Als je er maar 1 of 2 hangt, doe dat dan in de traphal en in de buurt van de slaapkamers.

Toen de antwoorden van die ronde werden voorgelezen, bleek tot onze grote verbazing dat ‘de kelder’ het antwoord was dat de jury in gedachten had. Dat hadden ze ergens gelezen op de site van een brandweerkorps.

Met ons ploegje hadden we op voorhand afgesproken dat we alle antwoorden zouden accepteren. De jury heeft namelijk altijd gelijk, zelfs al hebben ze het fout. Die organisatoren steken hun ziel en zaligheid in zo’n avond, dan ga je niet discussiëren (lees zeiken) over de antwoorden. Dit punt hadden we dus niet gescoord. Enfin soit, volgende ronde.

Aan de andere kant, aan een hele zaal quizzers werd doodleuk verteld om hun rookmelders in de kelder op te hangen. Ik hoop niet dat er al enkele hun melders hebben verplaatst.

Tegenwoordig kennen we een nog nooit geziene toegang tot informatie. Massaal veel info is slechts een paar muisklikken verwijderd. En met de intrede van smartphones en tablets lijkt het alsof we overal en altijd toegang hebben tot alle mogelijke info.

En toch valt het me steeds vaker op hoe slecht geïnformeerd mensen tegenwoordig zijn en hoe lichtzinnig ze omspringen met wat ze op het internet lezen. Komt het misschien door de information overload? Ik hoor zelfs vaker dat journalisten uit de klassieke media hun bronnen niet of nauwelijks checken. Met alle neveneffecten vandien. Denk aan de hoax over het seksuele appetijt van de Vlamingen per kiezersgroep voor het één-programma “basta”.

Iedereen heeft meningen à volonté en strooit die kwistig in het rond. Maar bijna niemand checkt z’n bronnen deftig. Ik ken mensen die Facebook vaarwel hebben gezegd omdat ze onpasselijk werden van het grote aantal domme, kortzichtige en ongeïnformeerde reacties op nieuwsberichten.

Hoeveel mensen baseren zich voor boude stellingen niet op slechts één(!) bron, of op iets wat ze al-dan-niet halvelings hebben gehoord. Voor velen is het blijkbaar tijd voor een workshop zoekstrategieën en bronnenonderzoek. Ik ken wel een adres waar ze zoiets organiseren.

Tot slot even de puntjes op de i:
Mocht het toch nog niet duidelijk zijn, Je hangt je enige rookmelder NIET in de kelder. En om onze collega’s daar ook van te overtuigen staat dat vanaf nu ook te lezen op de bedrijfs Yammer-site.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s