Meten is weten! Of toch niet?

Het is wat met die straling, 28 jaar na de ramp in Tsjernobyl blijkt de discussie rond radioactieve straling actueler dan ooit. Er was Fukushima in Japan drie jaar geleden, er zijn de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Thiange 2 in ons eigen land. Men kan niet voorzichtig genoeg zijn als het over de volksgezondheid gaat. Dus u slaat aan het googlen en komt tot de ontdekking dat er een applicatie is “what’s my radioactivity”.

Kernkraftwerk Grafenrheinfeld - 2013CC BY-SA 3.0 Avda - Own work

Kernkraftwerk Grafenrheinfeld – 2013CC BY-SA 3.0
Avda – Own work


Deze applicatie houdt je dagelijkse dosis straling bij en met één druk op de knop weet je of het gene dat je koopt, ook onder de wettelijke radiatienorm van 1 millisievert per jaar valt. Momenteel blijf je ver onder de grens en bent u, als u me toestaat, een kerngezond persoon. Na een jaar komt versie 2.0 uit; een nieuwe look, makkelijkere bediening en vooral: een strengere normering. Klantonderzoek had namelijk aangetoond dat de gebruikers toch wel wat strenger dan de norm willen gaan. De aanpassing is 1000 keer strenger dan de huidige norm: de picosievert. Je gaat winkelen, start je applicatie op en… oei: geen banaan meer voor jou. Een banaan heeft namelijk 0,1 picosievert waardoor je wel heel snel aan die 1 picosievert per jaar zit. Maar, alles voor de gezondheid dus vaarwel bananen!
We zijn weer een jaar verder en de ontwikkelingen staan niet stil; nu kan je met de “ultimate radioactivity monitor” tot op moleculair niveau meten! Je start het op en plotseling blijkt zelfs je eigen partner radioactief.

Betekent dit dat je partner minder veilig is dan vorig jaar? Of dat die banaan de oorzaak is van het stijgend aantal kankergevallen? Neen, het bekomen van nieuwe inzichten of dieper gaande analyses brengt nieuwe gegevens met zich mee. Men moet zich goed bezinnen over wat men dat die data gaat doen alvorens haastig conclusies te trekken.

Elk nieuw inzicht is een verdere stap in de preventie van ongevallen en een algeheel welzijn op het werk. Een goede communicatie is de sleutel tot een goed veranderingsbeleid, zeker wanneer men met nieuwe inzichten aankomt. De grenzen van wat we weten en kennen worden elke dag verlegd waardoor mensen onterecht de indruk kunnen krijgen dat ze niet goed bezig waren. Het metafoor schiet hier wat te kort, maar wanneer er iets gemeten wordt moeten mensen niet enkel weten wat het cijfer is, maar ook wat het betekent voor hen.

En nog voor de goede verstandhouding, de applicatie bestaat (nog) niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s