Ability Management – Systeem aangepast werk voor voetballers met een arbeidsbeperking

Heeft Defour een probleem omdat hij niet het killerinstinct van een spits heeft? Is Mertens een ‘halve’ voetballer omdat hij niet de stevige lichaamsbouw van een goede verdediger heeft? Alle voetballers hebben beperkingen, maar worden getraind om vanuit hun eigen sterkte een positie in de ploeg in te nemen. Hoe komt het dat we in het voetbal zo gemakkelijk naar talenten kijken en op de werkvloer vooral naar beperkingen? Is er iemand die zeurt dat Kompany een mislukte spits is. Neen, het is een verdediger van wereldklasse.

Abilities, dat is waar het om draait. Kennis, competenties, vaardigheden. Kunnen (en willen). Enfin, om zou moeten draaien. Want toch gebeurt evaluatie op de werkvloer vaak anders. Werknemers met ‘beperkingen’ worden nog vaak beoordeeld op wat ze niet kunnen. Klassiek voorbeeld, een advies van de arbeidsgeneesheer geeft zelden aan wat een werknemer wel nog kan. Er wordt beschreven wat de werknemer niet meer kan: ‘Persoon X mag geen rugbelastend werk doen.’ Vervolgens fronsen werkgevers de wenkbrauwen: ‘Wat dan nog wel?

Aangepast werk blijft in veel bedrijven beperkt tot een vaste werkpost waar alle werknemers met (tijdelijke) beperkingen geplaatst worden. Of je nu rugpijn of knieklachten hebt of tijdelijk deeltijds opbouwt na een burnout, eender de oorzaak van je gezondheidsklacht, de ‘aangepaste’ werkpost is de oplossing. Maar ‘aangepast werk’ werk is daarom niet geschikt werk. Een speler met blessure wordt in team besproken: clubarts, trainer, kiné beoordelen samen wat hij wel nog kan. Meetrainen met de ploeg lukt even niet, dus volgt een aangepast trainingsprogramma op maat van de speler om zo snel mogelijk weer deel uit te maken van team. Zo zet men in op wat wel nog kan en bouwt men systematisch op naar volwaardige ‘hertwerkstelling’.

 Mijn basisfilosofie op de werkplek: geen enkele bezigheid (arbeid) vraagt van een mens een volledig inzetten van al zijn mogelijkheden.

Aangepast werk is bijgevolg een zoektocht naar werk dat door een bepaalde persoon met zijn specifieke capaciteiten uitgevoerd kan worden: Ability Management. Dit vraagt dat vereisten op de werkvloer goed in kaart gebracht worden om na te gaan welke capaciteiten aanwezig moeten zijn om de jobs te vervullen.

Wilmots heeft de boodschap begrepen denk ik: hij weet heel goed welke capaciteiten nodig zijn om zijn team te laten uitblinken in hun ‘core-business’. Misschien heeft Courtois een aantal arbeidsbeperkingen als veldspeler. Goed dat Wilmots hem in de goal een ‘bezigheid’ geeft die hij met zijn eigen, specifieke capaciteiten kan uitvoeren. Ability Management heet dat dan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s