Niet voor softies! Nieuwe regelgeving psychosociale

krokodil-xxx

Op 28 april 2014 verscheen het nieuwe Koninklijk besluit betreffende de preventie van psychosociale risico’s op het werk. Psychosociale risico’s… voor heel wat preventieadviseurs nog de ver-van-mijn-bed show. Nieuwe bepalingen over brandpreventie? Iedereen spreekt erover, maar psychosociale? Meer nog, velen vinden het regelgeving voor softies. En toch…

Allereerst, what’s new? De statuten van de preventieadviseur psychosociale aspecten en van de vertrouwenspersoon worden bijvoorbeeld herzien. En klachten? Daar doen we niet meer aan: we hebben nu procedures voor psychologische interventie.

Voor mij zit de belangrijkste verandering echter in het luikje van de algemene en specifieke risicoanalyse. ‘De werkgever bepaalt en evalueert de psychosociale risico’s op het werk, rekening houdend met de gevaren verbonden aan elementen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de inter-persoonlijke relaties op het werk. Op het eerste zicht niets bijzonders: kwaliteit van arbeid meten aan de hand van de 4 A’s. Maar lees (en tel) nog even opnieuw: we zijn van 4 naar 5 A’s gegaan die de kwaliteit van arbeid bepalen. Arbeidsverhoudingen worden ‘gesplitst’ in inter-persoonlijke relaties en arbeidsorganisatie.

Arbeidsorganisatie? Waar hebben we het eigenlijk over? Arbeidsorganisatie is ‘het geordend geheel van uitvoerende medewerkers en managers die met behulp van middelen de realisatie van één of meerdere organisatiedoelen nastreeft’. Het gaat dus over de manier waarop we arbeid verdelen in organisaties, de wijze waarop we taken groeperen en op elkaar afstemmen. Oftewel, arbeidsorganisatie is de basis van het functioneren in een organisatie; het DNA dat bepaalt hoe de rest eruit zal zien.

Stel je nu voor dat je als preventieadviseur, na je risicoanalyse, moet concluderen dat psychosociale (over)belasting binnen je organisatie (mede) te wijten is aan een verkeerde organisatie van de arbeid. Het vraagt behoorlijk wat moed om het management erop te wijzen dat de problemen niet opgelost kunnen worden met interventies op teamniveau, ergonomische maatregelen of implementatie van nieuwe systemen of procedures. Nee, je stelt meteen de hele basis van de arbeidsverdeling in vraag. Het DNA waarop de organisatie al jaren gewend is om te functioneren. Tijd voor chromosomale mutaties, genetische recombinatie voor gevorderden. Ze zullen je graag zien komen.

Psychosociale belasting? Voor softies? Ik dacht het niet! Het vraagt een hardcore – badass preventieadviseur om met arbeidsorganisatie aan de slag te gaan!

Advertenties

3 thoughts on “Niet voor softies! Nieuwe regelgeving psychosociale

  1. Naast de terechte opmerking die je hier maakt, zijn er nog andere grote uitdagingen. Bijvoorbeeld de verwevenheid van werk en privé als mogelijke oorzaken van psychosociale problemen a.k.a. de ondeelbaarheid van de mens. Dat leidt ertoe dat organisaties al te gemakkelijk zeggen: “zie je wel, het is door privéproblemen dat X of Y stress heeft of een burnout doet” en vervolgens geen vinger uitsteken. Uiteindelijk zijn de gevolgen in de eerste plaats nefast voor het bedrijf (afwezigheid, vervanging, extra druk op collega’s…), ongeacht de oorzaken. Logischerwijs is preventie in de brede zin aangewezen: niet alleen op het gebied van de 5A’s maar ook op individueel niveau, met als uiteindelijk doel: problemen en uitval zoveel mogelijk voorkomen. Toch gebeurt het veel vaker niet dan wel omdat er een misplaatst gevoel heerst van “’t is privé dus we mogen ons niet bemoeien” of “’t is ons probleem niet”. Tja, ’t is nu eenmaal gemakkelijker en duidelijker om een machine te beveiligen of een veiligheidshelm te verplichten zeker? Nog een uitdaging: de nieuwe wetgeving is onleesbaar en in de praktijk moeilijk toepasbaar. Een veelheid van naar elkaar verwijzende bepalinkjes in juridisch ambtenarees. Vermoedelijk geschreven door mensen die geen seconde in de stoel van een PA hebben gezeten. Er is vooral behoefte aan meer duidelijkheid en veel meer praktische hulpmiddelen, anders maakt geen enkele wet of KB een kans om deze problematiek effectief aan te pakken.

    Like

  2. Pingback: HAPPY BIRTHDAY, PREVENTIEKRONKELS ! | Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s