Statistieken

statistieken-xxx

Statistiek. We kunnen de TV niet aanzetten, de gazet niet openslaan of we worden er mee dood gegooid.

Zeker in tijden van sportieve wedijver. Statistieken fleuren niet alleen het commentaar tijdens de wedstrijd op maar ook zeker de befaamde derde helft waarin alle experten hun mening staven met statistieken.
Men geraakt niet klaar met het delibereren en het verkondigen van meningen waarbij men strooit met statistieken om het standpunt het beste te verdedigen.

Balbezit, corners, prestaties uit het verleden die ook dit keer geen garantie boden voor het heden. Drie keer bijten is zowaar een trend te noemen en leidt dus tot een zwaarwegender sanctie. Schwalbe na Shwalbe resulteert uiteindelijk in een trendanalyse door de arbiter en dus effectief, inclusief een paar echte “aanslagen”, na een 50/50 Schwalbe in een penalty. Het niet benutten van een doelkans door de befaamde hand van God…. Wereldwijd werd er naar gekeken en velen weten zelfs nog waar men op dat moment was.

Feiten ondersteund door beelden. Gespreksstof voor decennia!

Ook als preventieadviseur hebben we regelmatig te maken met statistieken:
• Verzuimstatistieken, keurig uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en bedienden en arbeiders.
• Het aantal ongevalsvrije dagen boven de poort waarbij gemakshalve de definitie niet al te strak wordt gehanteerd.
• Het aantal bijna ongevallen…
• Het aantal ongevallen… met tijdelijk, permanent letsel of zelfs resulterend in de dood. Waarbij de laatste mogelijkheid, cynisch genoeg, financieel zelfs te prefereren is. Een dode is immers goedkoper dan een invalide.

Koude cijfers waarachter een complexe realiteit en echte mensen schuil gaan.

Deze echte mensen vertroebelen echter het beeld voor de echte manager. Die wordt immers betaald om gevoelens uit te schakelen.

Toen een van mijn relaties de Zwitserse hoofddirectie expliciet liet kennis maken met de arbeiders die de oudste en meest gevaarlijke (van voor het CE tijdperk en talloze keren gemodificeerd) productielijn moesten bedienen werd haar gevraagd waarom daar zoveel nadruk op lag en waarom er gevraagd werd om een foto van de medewerkers te maken.

“Wel” verklaarde ze, “Dit zijn de mensen die de grootste kans lopen om op afzienbare tijd terug te komen in een verslag op uw bureau”. Op de vraag aan welk bijzonder project men werkte antwoordde ze eenvoudig dat het geen innovatief project was waarover gerapporteerd zou worden maar dat ze doelde op een ongevalsrapport. Deze medewerkers stonden met afstand bovenaan op de waarschijnlijkheidslijst.

De reactie van de Zwitser? De preventieadviseur was kennelijk oververmoeid en had mogelijk last van een burn out. Dus een aantal weken betaald verlof zou haar goed doen. Met onmiddellijke ingang wel te verstaan.
En zo muteert een mens van vlees en bloed in een cijfer voor de statistiek.

Ook privé hebben wij de laatste tijd veel te maken met statistiek. Op basis van statistieken is over het behandelplan van mijn lief beslist. Borstkanker… percentages over methoden voor succesvolle behandeling en het onvermijdelijke nazorgtraject (dat eufemistisch geschaard wordt onder de noemer Preventief), mogelijke uitzaaiing en ga zo maar door.

En hoewel de tumor succesvol is verwijderd, is er zojuist een -grimmiger dan verwacht- beeld voor het preventieve nazorgtraject geschetst. De nazorg bestaat uit bestraling en chemotherapie alsmede genetisch onderzoek in verband met mogelijke erfelijke belastbaarheid die ook tot uiting kan komen in de eierstokken.
De statistieken zijn goed… De kans op herstel is groot.

Maar als werkzoekende vrouw met deze historiek is de statistiek dat je ongewenst bent voor menig werkgever zeker niet verwaarloosbaar. De kans op een leuke job is significant kleiner dan de kans op herstel.

En dat laatste geldt voor menig slachtoffer van een bedrijfsongeval of slijtage – fysiek of psychisch- door de arbeid.

Laten we daarom maar eens beeldend gaan rapporteren. Niet alleen de ongevalscijfers en verzuimstatistieken maar daarbij ook een foto en het verhaal van de mens daarachter.

Statistiek met een smoel.

Zou dat niet effectief, correctief en wellicht zelfs preventief werken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s