Racisme, op de werkvloer

Bron: De Morgen

Bron: De Morgen

Ik zit er al een tijdje op te broeden. De wetgeving psychosociale aan de ene kant. De elitaire discussie of De Morgen racistisch is aan de andere kant. Maar finaal alle slachtoffers op de vloer die de pineut blijven.

Als preventieadviseur is het “a moral duty” om mee te strijden tegen het wijd verbreide populistische racisme overal te lande. Helaas biedt de formalistische wetgeving niet echt soelaas. Formele en informele procedures hebben nog nooit iemand veranderd. Laat staan een gehele werkvloer. Net zomin als elitaire one percenters uit de culturele wereld dat ooit deden of zullen doen. Laat het duidelijk zijn: als je De Morgen racistisch vind, is het hoogtijd om even de ivoren toren te verlaten.

De volkse Rode Duivels toonden het goede voorbeeld. Integratie op de werkvloer verloopt volgens de principes uit de sociale psychologie. Elf mannen en een bal. Walen, Vlamingen en genaturaliseerde mannen uit alle mogelijke windstreken. Alle Europese teams hadden dat trouwens op het WK. Özil werd Weltmeister bij de Duitsers. Om maar iets te noemen. In de jaren dertig zou het geen waar geweest zijn. Hoe komt dat dan?

Robert Cialdini formuleerde de basisprincipes van positieve beïnvloeding. Zoek ze maar op. Of lees ze na in zijn boek.

 1. Wederkerigheid. Doe iemand een gunst en hij zal geneigd zijn er eentje terug te doen. Wil je een goed beleid op de vloer? Help mensen en laat hen je helpen, over nationaliteiten heen.
 2. Sociale bewijskracht. Creëer positieve voorbeelden. Kompany & co zijn zo’n helden. Als je positieve verhalen en voorbeelden kent, ben je geneigd ze te volgen.
 3. Autoriteit. Straal kennis en levenswijsheid uit. Laat je niet in met “lage” zaken als racisme en seksisme. Je vakmanschap en positie als preventieadviseur geven je een autoriteit. Laat dat aureool ook anti-racisme uitdragen. Reageer als je het ziet of hoort. Tolereer het niet op een lacherige wijze.
 4. Sympathie. Wie je sympathiek vindt, gun je iets. En wie vind je sympathiek? Degene die je dichtbij staat, met wie je samenwerkt, met wie je dezelfde bedrijfswaarden deelt, met wie je gelijkenissen vertoont. Al wie bij Stella werkt, staat achter het merk. Deelt dezelfde waarden en normen. En heeft een verbondenheid met elkaar. Ook als ze elkaar aan de Costa Del Sol tegen het lijf lopen. Dan zeker. Los van nationaliteit voelen ze een diepe sympathie, want beiden werkende voor dezelfde wereldleider. Laat mensen samenwerken en ze vinden elkaar al een stuk sympathieker. Goede bedrijfswaarden en goede teams zorgen voor een positieve balans in deze strijd tegen racisme.
 5. Schaarste. Niet mijn favoriet. Maar jobs zijn nu eenmaal schaars. Maak duidelijk dat het arbeidsreglement niet gratuit is. Er is een stok achter de deur bij racisme en aanverwante kwalen.
 6. Consistentie. Als mens zijn we geneigd om consistent te handelen. Laat iemand zich expliciet engageren tot iets en hij zal proberen zich er aan te houden. Laat iedereen zich duidelijk tegen racisme uitspreken, tijdens een informeel of formeel moment, en deze “ja” zal men proberen uit te voeren. Very simple. Laat iemand tijdens de lunch, een LMRA of functioneringsgesprek expliciet zeggen nooit racisme te dulden en je ben al halfweg.

Hopelijk helpen deze zes tips je om informeel – samen met geduld, vallen en opstaan – woorden als “die bruin manne” de wereld uit te helpen. Hopelijk kunnen we dat samen realiseren, zonder totaal van de pot gerukt het personeelsfeest met Zwarte Piet te moeten schrappen. Want dat helpt het wederzijds begrip echt niet verder.

Advertenties

One thought on “Racisme, op de werkvloer

 1. Ik vind het larie en apekool.
  Dat we belastingen moeten betalen om hier wat rechters een uitspraak over te laten maken, gewoon schandalig. Dat men meer energie steekt in een goeie en gezonde economie op te bouwen en onze kinderen toekomst geeft… maar neen, in andere landen schiet men elkaar overhoop omdat men in het stenen tijdperk wil blijven hangen.

  Wie zijn eigenlijk de mensen die de jarenlange cultuur van onze kleine kinderen belachelijk moeten maken? Waarom kunnen zij ervan niet genieten, en hun kinderen laten deelnemen… dat is toch ook integratie.
  Multicultureel flopt in elk land en zal nog vele decennia nodig hebben om zich te stabiliseren.
  En dit komt gewoonweg omdat het “kotjesdenken” van “ik ben, en jij bent” zal dit nooit de wereld uitgaan. En de hele discussie van Sinterklaas met zijn knecht die in de schouw kroop onderuit halen, maakt het kotjesdenken alleen maar groter.

  Zwarte piet zal voor me altijd zwarte piet blijven.
  Zwarte piet is folklore en heeft niets te zien met racisme.

  Wie zijn trouwens die amokmakers die van een kinderfeest een ambraspartij moeten maken? Waarom kunnen zijn hun kinderen hiervan niet laten meegenieten?
  Men kon ook gewoon verhuizen naar een streek waar Sintemaarten kwam, en dan was het problem opgelost.

  Dus beste preventieadviseurs, steek uw tijd in serieuze zaken, er vallen nog elk jaar doden in onze werkvloeren of werven. Ook de stille risico’s als asbest blijf een grotere uitdaging dan zich bezig te houden met Zwarte piet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s