Verschuif je problemen: doe-het-zelf

Bron: ehboforum.nl

Bron: ehboforum.nl

Het is weer zover. Bouwverlof. Dé periode met het minste arbeidsongevallen in de bouw. Alle statistieken bewijzen het: in de maand juli zijn er amper arbeidsongevallen in de bouw. Het is dé periode van de doe-het-zelf. Ik ben er zeker van dat ze bij Bompi’s huisleverancier een topmaand hebben. Klussen, klussen, klussen.

Natuurlijk hebben die ketens ook hun preventieadviseurs. Vanaf 1 werknemer, weet je wel. En die willen natuurlijk zo veilig mogelijk meewerken aan hun wettelijke taken. Soms is dat het publiek, denk maar aan brand en noodplanning. Meestal alleen maar het personeel. De eigen medewerkers eerst…

Vorige week vond ik daar een mooi voorbeeld van bij de doe-het-zelf om de hoek. Een hele grote keten. Met mogelijkheid om je panelen te laten verzaken. Alleen haaks. Alle andere zaagbewegingen zijn verboden om veiligheidsredenen. Het eigen personeel mag dat niet doen van de directie. Zo staat er op het bordje. In grote letters.

Er is wel een zaagmachine ter beschikking van de klanten. Dat staat in ook in grote letters. Die mogen wel in allerlei balken en andere hoeken zitten knoeien. Want laten we wel wezen, de meeste klanten zijn foefelaars met twee linkerhanden. De eigen werknemers, dat zijn professionals. Maar die mogen het niet. Om veiligheidsredenen.

Waarom? Wel het staat in de welzijnswet. Helemaal in het begin. Artikel 2. Het toepassingsgebied is alleen maar voor werknemers en gelijkgestelden. Dat die amateur van een klant zijn vingers verzaagt… dat is niet het vakgebied van de preventieadviseur…. Knap hé. Zo’n job aan de zijlijn. Haaks op de realiteit. Dat zeker. En veilig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s