Wat een prestatie!

Als er iets is dat dit WK ons geleerd heeft, is het wel dat een team alles kan verwezenlijken. Dat ons team zover is geraakt en gesneuveld is tegen Argentinië is geen schande, het is een overwinning op zich. Maar zo’n team komt niet zomaar tot stand. Om te beginnen hebben we de CEO, Marc Wilmots. Dat een goede CEO ook een coach is, spreekt enkel tot de verbeelding. Na de match tegen Algerije zei hij dat hij de troepen tijdens de rust kalm heeft toegesproken. Iedereen weet dat Wilmots als een briesende leeuw daar moet hebben gestaan. Als goede CEO hangt hij de vuile was niet buiten en neemt hij het op voor zijn ganse team, ook als ze hem geen hand geven na een wissel.

Enkel een goede CEO alleen houdt een bedrijf niet recht, je hebt ook een goed team nodig. Een team dat zijn verantwoordelijkheid neemt en voor de zaak wil gaan. Een team gezond houden is de essentie van psychosociaal welzijn, maar ook van gezond verstand. Een goede CEO heeft een uitstekende band met zijn team. De coaching van Wilmots tijdens deze match kon ook weer tellen. Ondanks we achter stonden aan de rust, bleef hij aan de zijlijn inspelen op veranderende situaties, met duidelijke instructies.

Een andere belangrijke speler in dit spel is zonder meer Kompany, die de hiërarchische lijn vertegenwoordigt als kapitein. In het verleden won hij al de “wablief-prijs”; deze bekroont projecten, organisaties of personen die duidelijke taal gebruiken. Wederom: duidelijke communicatie. Kompany blinkt uit in nog iets: “op de vloer coaching”. Hij zet de taal van de CEO om naar zijn collega’s op het veld. Kompany is niet uitgeroepen als kapitein van deze ploeg omdat hij de meeste cap’s heeft, maar omdat hij de juiste man op de juiste plaats is. Hij hield de ploeg recht toen we 0-1 achter stonden en inspireerde om niet te slabakken.

De tandem Wilmots – Kompany is een voorbeeld voor elk bedrijf. Wanneer mensen gepromoveerd worden omwille van anciënniteit zorg je voor wrevel binnen je team. Zorg ervoor dat je als bedrijfsleider uit de bol gaat wanneer je team scoort, net zoals Wilmots tijdens de match tegen de VS, maar roep ze ook tot de orde wanneer nodig zoals tegen Algerije. Een tandem zoals Wilmots-Kompany zorgt voor welzijn op het werk, al is het maar doordat ze er heel dit wereldkampioenschap het plezier in hielden. Mensen die gemotiveerd zijn presteren beter, brengen goede ideeën aan en krijgen vertrouwen.

Het WK is voorbij voor ons, maar het is fantastisch om een team zo te zien groeien op een korte tijd. Aan alle CEO’s: wees een Wilmots en aan de hiërarchische lijn: wees een echte Kompany. En de preventieadviseur? Wees van tijd tot tijd een De Bruyne: technisch sterk, steeds aanspeelbaar en die als een duivel uit een doosje komt wanneer het team het nodig heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s