Gelijkspel voor ARAB en Codex op het WK

Bron: AD.nl "Rechter verplicht FIFA tot drinkpauzes."

Bron: AD.nl “Rechter verplicht FIFA tot drinkpauzes.”

Silmani gaat door de knieën. Hij heeft een probleem. “De scheidsrechter laat voorlopig doorspelen.” We zitten in minuut 30 van Algerije – Zuid-Korea. Akkoord het staat 2 – 0 en dan doet zo’n knie al eens eerder pijn. Psychosociaal is zoiets dan eerder dan fysiek. Eerder iets voor de psycholoog dan voor de arbeidsgeneesheer.

Alvaro Pereira was een duidelijker case. Ik laat nog in het midden of hij al dan niet een paar seconden bewusteloos was, maar de ploegarts was duidelijk. Miljoenen kijkers konden het live zien. De arbeidsgeneesheer van de Uruguayaanse nationale ploeg verbood de speler terug het veld op te gaan. De werkgever, vertegenwoordigd door de bondscoach als hiërarchische lijn, deed alsof zijn neus bloedde. Alvaro deed dat ook. Hij speelde verder.

Vandaag. Onze Duivels. Minuut 3, Vermaelen en Samedov botsen. Verzorging is nodig en beiden gaan weer verder. Die Russen toch. Je zag hem snuiven aan “een flesje”. Om hem terug wakker te krijgen. Beiden hoofden kwamen onzacht met elkaar in contact. En de arbeidsgeneesheer bedenkt twee zaken: ijs op het hoofd en snuiven aan een flesje… Ijs op het hoofd werd uitdrukkelijk verboden tijdens mijn opleiding nijverheidshelper (bij het Rode Kruis gevolgd, gegeven door professionals). En dat flesje hoort volgens mij niet thuis op de werkvloer.

Artsen zijn dus niet immuun voor sportieve economische druk. De druk ook van een natie. De trots van een natie. Leidinggevenden zijn niet immuun voor dezelfde druk. En de werknemer? Is het drive? De wil tot winnen? Of is het idiotie om tegen medisch advies in te willen werken?

Het feit dat sinds 23 mei de arbeidsgeneesheer voor beiden vlotter bereikbaar zijn (werkgever en werknemer) is dus geen garantie op correct gedrag. De zelfregulering via risicoanalyse en inschatting is niet altijd afdoende garantie.

Kijk maar naar de drinkpauzes. Als de medische staf het nodig vindt, wil de FIFA het invoeren. Als het te heet is volgens de risico-inschatting en –evaluatie van de medische staf zou de FIFA het spel voor miljoenen mensen live op TV stilleggen. Niet makkelijk voor die medische staf. Enorme druk. Reclameblokken die verschuiven, kijkers die beginnen te zappen, programmeringen op de helling…

En dus beslistte de rechterlijke macht op een “harde” wijze. Vanaf 32°Celsius om het half uur drinkpauzes. Een beetje meer ARAB dan Codex. Is dit zaligmakend? Toen ik de tweede Rus met krampen zag neervallen, wist ik het. Nee, het is niet zaligmakend. Een Rus die normaal in Siberië speelt en bij “ocharme” 27° uitgedroogd raakt voor de 90 minuten rond zijn… Te koud voor drinkpauzes. Dus brute pech. Want dat is de keerzijde van zo’n harde beslissing: geen 32°, geen drinkpauze.

Zou de medische staf geadviseerd hebben om te pauzeren? Twijfelachtig. Heeft de rechter beslist? Nee. De waarheid? Die staat meestal in het midden. Een beetje gelijkspel tussen Codex en ARAB. Tussen inschatting en regeltjes… Maar nu ga ik er eentje drinken bij de tweede helft van Algerije-Korea. Tegen de meeste CAO100’s in. Discussiëren aan de toog over welke Duivels beter eens aan zo’n flesje zouden snuiven…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s