Maracana: was het nu 199.854 of 80.000

Bron: nl.wikipedia.org

Bron: nl.wikipedia.org

Ik was er graag bijgeweest. In 1950. In België was het ARAB er net. De eerste “echte” wetgeving rond veiligheid. Niet zo in Brazilië. Net geen 200.000 toeschouwers op een hoopje in het grootste stadion ter wereld. Uruguay-Brazilië op het WK van 1950. Mijn persoonlijke records zijn het Estadio Azteka in Mexico-stad (114.000 toeschouwers) en natuurlijk Het Camp Nou van “FCB” met zijn 99.000 plaatsjes. Twee van mijn betere momenten op voetbalgebied. En tegelijk mijlenver verwijderd van die 200.000…

Eind juni 2014. De Rode Duivels spelen in het mythische stadion Maracana, in Rio. Een al even mythische stad. Maracana is nog steeds gigantisch groot. Maar toch een stuk realistischer. Omwille van (zit)comfort. Dat zeker. Maar ook omwille van veiligheid. Het is herleid tot 80.000 toeschouwers. Nog steeds impressionant. Zeg maar San Siro. Dat stadion zag ik ooit “verbouwd” worden door supporters van AS Roma. Ze konden het niet vinden met de vriendjes van Inter… In een kwartier tijd was het van een stadion vol zitplaatsjes verworden tot een half leeg stadion, zonder zitplaatsjes. Zo rond de eeuwwisseling.

Gelukkig is San Siro van beton. Echt beton. Alle trappen zijn breed, onbreekbaar en onbrandbaar. Een pak van mijn hart. Zeker als je weet dat de Italiaanse politie ons zomaar met tickets die we op de zwarte markt kochten binnen liet in een vak naar keuze. Een vak dat tjokvol bleek te zitten met “zwarte” kaartjes. 80.000 amehoela. Eerder 90.000. Met bier. En pizza. Wat anders in Italië? Bij het eerste doelpunt vloog dat alle kanten op. Vier soorten pizza in mijn nek. En een “mazout”. Blijkbaar was er niet alleen bier, maar ook cola “in omloop”.

Je mag er niet aan denken dat er iets fout loopt. Paniek omwille van een hete peper in de pizza. Of onvrede over het stoeltje en rellen. Stel je voor dat je dan over een veel te smalle trap moet evacueren. En het zou helemaal een nachtmerrie worden als die te smalle trap in wankel hout is. Je mag er niet aan denken.

In Bradford weten ze er alles van. 56 doden vielen er daar door een brand in de tribune. Beste lezer. Klik even door op het filmpje. In seconde 26 van het filmpje ziet de commentator dat er brand is. Er is niet geknipt in het filmpje. En minder dan 1 minuut later is een ganse tribune onleefbaar. “Zoveel” tijd heb je dus om te ontruimen. Imagine. Vuur is immens onderschat. 56 doden.

Gelukkig is het stadion in Brazilië helemaal gerestaureerd. Professioneel gemoderniseerd voor het grootste voetbalfeest ter wereld. Inclusief een smalle, wankele houten trap… Zoals hier te zien is.

Misschien was het in 1950 dus al bij al veiliger dan anno 2014. Wat de FIFA-marketeers ook mogen beweren. En zo vallen we ook nu terug op een schietgebedje als laatste preventiemaatregel. Doe mij toch maar “een grote, in beton”. Daar in Rio. Om er een echt Duivels feest van te maken.

Advertenties

2 thoughts on “Maracana: was het nu 199.854 of 80.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s