De gemiddelde Rode Duivel is 183.2 cm. So what?

statistieken-xxx

Vandaag was ik op het synthesemoment van een van de promoties van de niveau II-opleiding op het PVI. En daar raakten we met een van de projectgroepjes in een interessante discussie. Aanleiding was de constatering dat risico-inschatting toch maar een subjectief gegeven is. Nu is dat natuurlijk niet helemaal ongewoon, het woord zegt het zelf al. Inschatting. De insinuatie was natuurlijk dat dat toch wel wat objectiever kon als we er wat meer energie zouden insteken. De suggestie die volgde was of het nu echt niet mogelijk was om bijvoorbeeld per sector het gemiddelde risico echt te gaan berekenen. Zodat je bij wijze van spreken straks kan weten dat een gemiddelde bouwvakker x % kans heeft om van het dak te vallen, en y % kans om met een hamer op zijn vinger te kloppen. Lang leve de statistieken.

Interessant idee. En in bepaalde mate kan je dat vandaag zelfs al afleiden uit de ongevallenstatistieken. Data mining voor preventieadviseurs, het komt eraan. Maar we zouden er in de praktijk in dit geval natuurlijk niets mee zijn. Want in modelbedrijf A zijn alle preventiemaatregelen genomen en is er een beleid, terwijl cowboybedrijf B totaal geen aandacht voor veiligheid heeft. En wat weten we dan uiteindelijk vanuit dat sectorgemiddelde over de concrete kans dat iemand in bedrijf A of B van het dak valt. Niets. Nada. Noppes. Maar gemiddeld vormen ze wel “de bouwsector”. En qua incidentenstatistiek scoort bedrijf B misschien zelfs nog beter dan bedrijf A. Want het heeft natuurlijk geen enkel incident of EHBO-geval geregistreerd, terwijl die in bedrijf A wel netjes worden bijgehouden. En zo kan het dus dat je met 67% balbezit uiteindelijk toch na de eerste helft van een match de kleedkamer in moet met een 0-1 achterstand. Lang leve de statistieken.

Ik las ergens dat de gemiddelde lichaamslengte van de Rode Duivels 183.2 cm zou zijn, terwijl de Algerijnse ploeg gemiddeld “slechts” 181.6 cm haalt. En dat in een artikel met de titel “Waarom de Rode Duivels Algerije zullen afmaken op het WK”. Leuk weetje, daar niet van. Maar om er nu grote conclusies aan te gaan verbinden? Does size matter? Weet ik niet. Want die eerste goal vanavond hebben we dan wel te danken aan de boomlange Fellaini, de tweede goal komt toch maar mooi van de “kleine” (sorry) Dries Mertens, met zijn 169 cm. Lang leve de statistieken.

De gemiddelde Rode Duivel bestaat natuurlijk helemaal niet. En ook de gemiddelde bouwvakker is nog nergens gesignaleerd. Die risico-inschatting, die zullen we voorlopig toch maar moeten blijven maken op basis van de concrete realiteit van de bekeken werksituatie.

Oh ja, en in de statistieken van topschutters staan Dries Mertens en Marouane Fellaini vandaag op een -weliswaar ruim gedeelde- zesde plaats voor dit WK. Met elk 1 goal, jawel. Lang leve de statistieken.

Advertenties

2 thoughts on “De gemiddelde Rode Duivel is 183.2 cm. So what?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s