vermoeidheid: de duivel van dit WK?

“Zeg mannen, het is voetbal binnenkort.”
“ja ja, dat weten we, maar we zitten hier op een meeting van de interne dienst, laat ons bij de les blijven.”
“ok dan, binnenkort is het voetbal.” “ja en dan?” klonk het licht geënerveerd.
“wel wat gaan we doen om te zorgen dat onze mensen niet dronken op ’t werk aankomen of tijdens hun werk in slaap vallen en tussen een machine verstrengeld geraken?”
Op zo’n momenten kan je een speld horen vallen. Herkenbaar? Heeft één van jullie erover gesproken met de collega’s? De WK gekte is een paar maanden geleden losgebarsten, maar in januari had daar niemand oren naar. En nu? Is het nog mogelijk om gestructureerde maatregelen op te stellen? Of wordt het maar ad-hoc een aantal zaken uit de mouw schudden?

Zoals iedereen ondertussen zal weten, zijn de meeste matchen ’s avonds laat en ’s nachts. Dat betekent dan ook dat er een mogelijkheid is dat mensen slaaptekort gaan hebben. Is het verantwoord dat mensen met slaaptekort jobs gaan uitvoeren met verhoogd risico? Neen? Dan zetten we ze op een plaats waar het niet zoveel kwaad kan: een bureau en opgelost! Maar aan de andere kant, voor 10-tallen medewerkers een tijdelijke kantoorjob voorzien is niet bepaald een productief idee. En voor het psychosociale welzijn van de vaste kantoorwerkers gaat dat ook niet goed doen.

Dan zullen we maar de wedstrijden uitzenden op kantoor. Perfect idee! Bazen, werknemers, middenkader en allerlei fancy-titels bij elkaar. Broederlijk naast elkaar als één man achter “onze” mannen! Goed voor de teamspirit en je hebt een controle dat mensen erna op een redelijk uur naar huis gaan. Perfect! Groot scherm! Chips! Nootjes! Bestel maar een vat Belgisch bier, want wat is voetbal zonder… oh. Juist, cao 100. Maar telt dat niet alleen tijdens het werk? Oef, opgelost. Maar nu gaan we de indruk wekken dat het ok is om te drinken en naar huis te rijden, als de baas het maar goed vindt. Plus dat de “beroepsdrinkers” zich erna mogelijks nog naar café begeven. Dus de dag erna moe en dronken. Geen ideale combinatie wanneer men met een slijpschijf moet werken of z’n collega’s moet vervoeren naar een werf.

Eigenlijk rest er maar één ding: we schaffen het WK voetbal af. Of zouden we doen wat we zo vaak doen? Ja, sensibiliseren! Postercampagne waarin het gevaar van oververmoeidheid nog eens onderstreept wordt. Een campagne waar men in eerste instantie uitlegt hoe lang alcohol nog in het bloed blijft en wat de mogelijke gevolgen zijn. cao 100 erbij halen en toepassen indien nodig, zonder daar een zware straf of sanctie aan te koppelen. Mensen mogen niet de indruk krijgen dat ze opgejaagd wild worden, want dat zal een averechts effect hebben. Misschien is het wel het moment om flexibele uren te promoten of flexibel met verlofuren om te gaan?

Het lijkt ieders droom de laatste maanden dat onze Duivels in de finale geraken, maar dan moet iedereen zich bewust zijn dat het drie weken feest gaat zijn. Men staat er misschien onvoldoende bij stil hoe een druk dit op de normale werkomstandigheden gaat brengen, eindelijk tijd voor het “nieuwe werken” in te voeren?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s