Jong geleerd

Een bijdrage van gastblogger J. Onbekendt.

contract-xxx

Ze zijn er weer .. de jobstudenten.

Ik weet het, het is nog een maandje te vroeg, maar ze maken wel degelijk hun rentree op de arbeidsmarkt. Ze vervangen werknemers met jongere kinderen die enkel in het hoogseizoen op verlof kunnen, vangen seizoensarbeid op of zijn gewoon goedkope werkkrachten.

Maar hoe je het ook draait of keert, ze zijn en ze blijven werknemers. Ze vallen onder vrijwel alle sociale wetgeving en dus ook onder de Welzijnswet.

Zo ook de dochter des huizes die zich genoodzaakt ziet haar deelname aan de Jamboree zelf voor een deel te sponsoren. Na maanden zoeken eindelijk de gedroomde job in de lokale vestiging van een warenhuisketen. Rekken aanvullen en poetsen, een maand lang. Opvoedkundig gezien een kwestie van de waarde van geld te leren kennen.

Het pas ondertekende contract wordt thuis aan een zeer kritisch oog onderworpen. Dubbelkritisch zelfs. Het immer argwanende ouderoog én het oog van een preventieadviseur. Die laatste blik geeft eerst blijk van scepticisme maar verglijdt daarna in puur enthousiasme : onze oogappel heeft een contract getekend bij een keten die veiligheid hoog in het vaandel draagt. Leest u het zelf maar na in het contract: “de jobstudent heeft volgende informatie ontvangen: arbeidsreglement, werkinstructies, veiligheidsinstructiekaarten, werkpostfiches”. Mooi zo!

Tot de confronterende realiteit… “Euhm, ja Papa, de baas zei dat ik het arbeidsreglement niet hoefde te lezen omdat dat voor echte werknemers is en het veiligheidsboekje mocht ik lezen als ik eens tijd te veel had. Voor de rest heb ik niets gekregen en hebben we nergens over gepraat.”

Herkent u dit? De directie draagt de preventiedienst op om “iets rond onthaal” (misschien zelfs voorzien in het JAP) uit te werken. Het resultaat is goed bedoeld en zeker niet slecht opgezet. De vakbonden in de schoot van het comité PBW zijn tevreden. De auditor ziet een modelbedrijf. En dan stopt het. Soms bij de middle manager, soms bij de ploegleider, soms op de vloer. Maar stoppen doet het.

Veiligheidscultuur moet gedragen worden door alle geledingen, hoe dikwijls hebben we het al niet gehoord? En hoe jammer is het niet als goede initiatieven een stille dood sterven, ongeacht of ze nu van boven naar onder of omgekeerd hun weg zoeken?

En wat hebben we vervolgens gedaan, met dochterlief? Een tafelgesprek gehouden over risico’s op de werkvloer, ook bij triviale taken. De vakidioot vindt steeds weer zijn forum.

Advertenties

2 thoughts on “Jong geleerd

  1. Pingback: Zomerse kronkels (6): Jong geleerd. – Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s