Opgeruimd staat netjes? Respect ook!

afvalzak-xxx

“PMD zakken toebinden… Of zijt ge lui?!” Deze boodschap kreeg een Tongeraar van een vuilnisman omdat hij zijn PMD zak niet dichtgebonden had. Beleefd? Niet echt. Gepast? Ook niet, lijkt me. Begrijpbaar? Misschien wel.

Enkele jaren geleden reden een collega en ik een week achter de vuilkar na. Doel: het in kaart brengen van de arbeidsbelasting van vuilnismannen: heffen & dragen, ongunstige uitgangshoudingen, hoofdbewegingen, knielen & hurken… Maar ook de mentale belasting kwam aan bod: concentratie, kritische controle, gedrevenheid … en dit zowel voor de milieuwerkers, chauffeurs, vegers, magazijniers en containerparkwachters.

Conclusie voor de vuilophalers?

– Zwaar belastende fysiek functie (zowel onderste ledematen, rug als bovenste ledematen) met weinig regelmogelijkheden.
– Frequent heffen en tillen van lasten, zijdelings van het lichaam.
– Beperkte variatie in takenpakket door combinatie met ophaling PDM.

Ze mogen ze hebben, de job. Niet omdat de fysieke arbeidsomstandigheden en fysische uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden zo extreem zijn. Maar vooral omwille van de psychosociale belasting en het gebrek aan respect. Alleen al maar om het getoeter te negeren van de opgejaagde automobilisten moet je een ijzersterk gemoed hebben (en dan hebben we het nog niet gehad over de lelijke gebaren en sporadische scheldwoorden door het open venster). Vegers die aan het einde van de straat komen en bij het omkijken zien dat mensen alweer afval laten vallen (ongegeneerd, of de straatveger dit nu ziet of niet). Openbare afvalbakken die niet geledigd moeten worden omdat het vuil er gewoon rond gegooid werd.

Begin april werd er nog een vuilophaler in elkaar geslagen omdat hij een opmerking durfde geven tegen iemand die een verkeerde zak gebruikte. “PMD zakken toebinden… of zijt ge lui?” Beleefd? Niet echt. Gepast? Ook niet, lijkt me. Begrijpbaar? Misschien wel.

Opgeruimd staat netjes? Respect ook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s