Voor een welzijnstoets in de hoofden van management

Image courtesy of smokedsalmon / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of smokedsalmon / FreeDigitalPhotos.net

De theorie? Laten we nu eens ons eerste preventieprincipe doordrijven. Vermijden dus dat er risico’s onze organisatie binnenkomen. Zo heel veel middelen om dit te bewerkstelligen hebben we niet. We hebben de drie groene lichten die de besten onder ons hebben afgedwongen. Arbeidsmiddelen bestellen = langs de preventieadviseur passeren.

De werkelijkheid? Ondertussen beslist het management vrolijk een heleboel dingen die allemaal een impact hebben op het welzijn van de werknemers. Hoewel dit niet altijd zo duidelijk is bv. “We gaan een actie voeren om de verkoop te boosten”. Wat is daar nu veiligheid aan?  Dat dit gebeurt door interims in te schakelen, door de vaste krachten overuren te laten draaien, dat hiervoor onderhoud aan de machines moet uitgesteld worden, maakt dit uiteraard een beslissing met welzijnsissues. Aan heel veel managementbeslissingen zitten welzijnsgevolgen. Dit kan tenslotte moeilijk anders. Het welzijnsgebeuren is MUOPO. Elke beslissing van het management heeft ten minste een impact op 1 van die 5 elementen.

De welzijnstoets? Wat te doen dan?  De preventieadviseur mee in de board room?  In your dreams. Dit is ook niet nodig.
Het enige wat moet gebeuren is een heel korte reflectie van het management team: Wat is de impact van onze maatregel?  Een welzijnstoets dus.

Stel dat dit verplicht zou zijn, dat het management bij elke maatregel even moet nadenken over de implicaties (wat me niet eens zo vergezocht lijkt) en ook moet aangeven wat de verwachte impact is (groen-oranje-rood, puntenschaal…). Zou dit geen positief effect hebben want (nog) betere beslissingen wegens meer doordacht, beslissingen die rekening houden met de werknemers, of alleszins beslissingen waarbij rekening gehouden is met de impact op werknemers.

In geval van twijfel kan de PA om advies gevraagd worden. In de zin van: “Beste PA, we denken aan maatregel X, maar weten niet goed of die risico’s inhoudt. Kun jij dit in vertrouwen even onderzoeken?”

Die welzijnstoets gaat er nooit komen, toch nooit op papier. Maar als we hem in het hoofd van het management krijgen, zijn we alweer een stapje dichter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s