Klopt als een bus?

brievenbus-xxx

Een voetbalmoeder, dat ben ik. Trainingen, matchen, toernooien,… de hele rataplan en met uitbreiding ook de spaghettiavonden en andere geld-in-het-laatje-van-de-sportclub-brengende activiteiten. Dit weekend werden we op post verwacht voor het rondbrengen van het infoblad van de stad. Een maandelijks terugkerende ouderactiviteit die gelukkig verdeeld wordt over de ouders van verschillende groepen.

Hoe moeilijk kan het zijn? Infobladen rondbrengen? En toch, respect voor de postbode die dagelijks zijn ronde doet. Ik geef het op een briefje: de doorsnee brievenbus deugt niet! De resultaten van mijn persoonlijke risicoanalyse na een middagje postbedeling: met stip op 1: snijwonden en handletsels door scherpe kleppen en uitstekende schroeven. Verder, behoorlijke risico’s op musculoskeletale aandoendingen, meer specifiek overbelasting van de pols en rugklachten (door dragen, repetitieve bewegingen en onmogelijke uitgangshoudingen die nodig zijn om brievenbussen te bereiken). Ook de psychosociale belasting kan tellen: het moet vooruit gaan, druk verkeer, infobladen die ogenschijnlijk in de bus lijken te verdwijnen maar net als je verder wil toch weer naar buitenvallen,… Soms is het echt puzzelen: als de post zich opstapelt in de bus vraagt het soms veel creativiteit om jouw bijdrage toch te kunnen afleveren. Yep, weer tijdsverlies, goed dat onze georoutes geen strakke timing hebben. En dan is er ook nog de traumatische stressor: de hond. Ongelooflijk hoeveel grote (blaffende) kalveren er in huis gehouden worden.

De grootste ergernis blijft echter het brievenbussendesign. Brievenbussen met kleppen die naar voor geopend moeten worden: wie verzint het?  Stel U volgende situatie voor: Linkerarm: volgeladen met tientallen exemplaren van het stedelijke infoblad; Rechterhand: volgend af te leveren exemplaar. Brievenbus? Na lang speuren op circa 50 centimeter van de grond verscholen in het struikgewas. Dus met de boekjes in de hand door de knieën. Dan blijkt dat de klep niet naar binnen draait, maar naar buiten. Wat volgt is een ontiegelijk gesuggel om de klep te openen. Als het dan uiteindelijk lukt om de klep naar voor te openen, blijken de reclamebrochures van de dag ervoor de weg te versperren. Yep, stress (om van de fysieke ongemakken nog maar te zwijgen).

Maar ze komen in alle vormen en maten, de ongepaste bussen: te hoog, te laag, te kleine gleuf, een gleuf vooraan in een smalle bus (daar moet je eens een A4 document in trachten te passen), kleppen die zoveel weerstand vragen dat zelfs een opgerold (in stevig papier) stadsmagazine onvoldoende drukkracht geeft ze weg te duwen,… Respect dus voor de postbesteller die al deze ongemakken moet ondergaan in een strak afgemeten tijdsschema.

Deze brandbrief dus als oproep: welzijn op het werk voor de postbode begint voor je eigen deur! Zorg dus dat je bus klopt!

Advertenties

One thought on “Klopt als een bus?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s